Vládna kríza na obzore? Minister Tomáš varuje pred pádom koalície kvôli Dankovmu správaniu
26 | 09 | 2024 I Bari Zajačková

Napätie vo vládnej koalícii dosiahlo nový vrchol. Minister práce, sociálnych vecí a rodiny Erik Tomáš (Hlas-SD) v relácii Braňo Závodský Naživo nešetril kritikou na adresu predsedu SNS Andreja Danka a vyzval premiéra Roberta Fica na okamžité riešenie problémov v koalícii. Hrozí Slovensku pád vlády len pár mesiacov po jej zostavení?

Danko prekročil všetky červené čiary, tvrdí Tomáš

"Andrej Danko už prekročil všetky červené čiary," vyhlásil minister Tomáš bez okolkov. Podľa jeho slov sa Hlas-SD od začiatku správa ako "hlas rozumu" v koalícii a dlho nechával útoky Danka bez výraznejšej reakcie.

"Jediným dôvodom takéhoto prístupu Andreja Danka je to, že nebol uspokojený funkciou predsedu parlamentu, na ktorú nemá podľa koaličnej dohody nárok," uviedol Tomáš. "Je mi veľmi ľúto, že verejnosť teraz musí dva-tri dni opäť počúvať o funkciách a nie o práci pre ľudí."

Hlas žiada okamžité zvolanie koaličnej rady

Minister Tomáš priamo vyzval premiéra Fica, aby "urobil v koalícii poriadok". Hlas-SD dôrazne žiada zvolanie koaličnej rady, kde budú požadovať striktné dodržiavanie koaličnej zmluvy a programového vyhlásenia vlády.

"V prípade, že nebudú prijaté vládne návrhy zákonov alebo zákony, ktoré sú v súlade s programovým vyhlásením vlády, tak strana Hlas bude musieť pristúpiť k tomu, že sa preruší schôdza parlamentu, kým sa táto kríza nevyrieši," varoval Tomáš. Podľa jeho slov sa koaličná rada má uskutočniť ku koncu týždňa.

Spor o 13. dôchodok a rodičovský príspevok

Minister Tomáš sa vyjadril aj k otázke 13. dôchodku a rodičovského príspevku, ktoré sú predmetom diskusií v rámci konsolidačného balíčka. "13. dôchodok je pre nás nedotknuteľná vec. Keď sme raz niečo seniorom sľúbili, tak to má byť dodržané," zdôraznil Tomáš. Podľa neho je 13. dôchodok spravodlivejší ako rodičovský dôchodok, pretože ho dostane každý poberateľ dôchodku vo výške priemerného dôchodku.

Čo sa týka rodičovského príspevku, minister priznal, že súčasné nastavenie je diskriminačné voči rodičom-seniorom, ktorí nemajú deti. Predstavil však riešenie: "Mám pripravený návrh zákona, ktorý vyrieši aj opačnú vec. Matky, ktoré boli na materskej a rodičovskej dovolenke, majú kvôli tomu nižšie dôchodky. Tento zákon by sa na ne pozeral v čase rodičovskej a materskej dovolenky tak, ako keby riadne pracovali."

Tomáš dodal, že pre realizáciu tohto návrhu bude potrebná spolupráca s opozíciou, keďže si to vyžaduje úpravu ústavy. "Veľmi rád odstránime diskrimináciu, aby tie matky, ktoré boli na rodičovskej dovolenke, nemali nižšie dôchodky," uzavrel minister.

Hrozba pádu vlády reálna, priznáva minister

Na priamu otázku, či by Danko mohol spôsobiť pád koalície, Tomáš odpovedal diplomaticky, ale s neskrývanými obavami: "Táto vláda podľa nás nemá alternatívu v súčasnosti. My sme niečo voličom sľúbili a je potrebné urobiť maximum pre to, aby sme vydržali celé volebné obdobie."

Zároveň však pripustil, že v opačnom prípade "môže naozaj nastať niečo ako kolaps". Situácia vo vládnej koalícii je tak mimoriadne napätá a jej ďalší vývoj je neistý.

Spor o minimálnu mzdu: Minister Tomáš obhajuje nový automat

Minister práce, sociálnych vecí a rodiny Erik Tomáš (Hlas-SD) sa v rozhovore vyjadril aj k otázke minimálnej mzdy, ktorá je aktuálne predmetom diskusií v koalícii.

Nový automat na minimálnu mzdu

"Máme pripravený nový zákon o minimálnej mzde, ktorý by mal zabezpečiť jej výraznejší rast," uviedol minister Tomáš. Podľa jeho slov by sa vďaka novému automatu mohla minimálna mzda do konca volebného obdobia priblížiť k hranici 1000 eur.

Kritika odsúvania zákona

Tomáš kritizoval odsúvanie tohto zákona na ďalšie parlamentné schôdze. "Keď už raz vláda schváli zákon, tak už potom nemá byť problém ho v parlamente jednoducho schváliť," povedal minister. Pripomenul, že zvýšenie minimálnej mzdy je súčasťou programového vyhlásenia vlády, za ktoré hlasovali všetky koaličné strany vrátane SNS.

Výzva na dodržiavanie dohôd

"Chcem vyzvať koaličných partnerov, aby rešpektovali programové vyhlásenie vlády. Nové nastavenie minimálnej mzdy tak, aby bola naozaj vyššia, je tiež napísané v programovom vyhlásení vlády, za ktoré hlasoval aj Andrej Danko a SNS," zdôraznil Tomáš.

Budúcnosť zákona

Minister vyjadril presvedčenie, že zákon o novom nastavení minimálnej mzdy by mal byť schválený čo najskôr. "Je to dôležité pre pracujúcich ľudí a pre celkovú ekonomickú situáciu na Slovensku," uzavrel Tomáš.

Spor o zákony a funkcie

Jadrom sporu sú podľa Tomáša nielen otázky obsadzovania funkcií, ale aj prijímanie kľúčových zákonov. "Pokiaľ nebudú naplnené tie naše požiadavky, my budeme trvať na tom, aby všetky zákony, ktoré boli už schválené vládou, ako aj všetky zákony, ktoré sú v súlade s programovým vyhlásením vlády, boli okamžite schvaľované na schôdzi," zdôraznil minister.

Tomáš tiež pripomenul, že Hlas-SD očakáva naplnenie koaličnej dohody v otázke obsadenia postu predsedu parlamentu do konca roka.

Budúcnosť koalície v rukách premiéra?

Minister práce vkladá nádeje do zásahu premiéra Fica. "Bolo nám prisľúbené, že predseda parlamentu bude schválený do konca roka. Bolo by to dobré, lebo už sa potom aj zahraničie na nás pozerá," poznamenal Tomáš.

Diplomatický maratón v USA. Blanár rokuje s mocnými sveta!
Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Juraj Blanár využil svoj pobyt v New Yorku na sériu dôležitých rokovaní s ministrami zahraničných vecí krajín G20. Svojou účasťou zároveň podporil podujatie delegácie Európskej únie pri OSN... Čítať ďalej
26 | 09 | 2024 | Bari Zajačková/ TASR

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť.

Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Telegram tu: https://t.me/hlavnydennik

Zdieľať tento článok
Starší článok Novší článok