Škandál v Belgicku! Smrť Slováka bez vinníka?
26 | 09 | 2024 I Bari Zajačková

Minister zahraničných vecí SR Juraj Blanár reagoval na rozhodnutie belgického súdu v kauze smrti slovenského občana Jozefa Chovanca. Podľa informácií od manželky zosnulého súd konštatoval, že išlo o "súbeh nešťastných okolností", za ktoré nikto nenesie zodpovednosť. Blanár toto rozhodnutie ostro kritizoval.

"Je to niečo, čo je pre nás absolútne neakceptovateľné," vyhlásil minister. "Celý slovenský národ videl, aký bol neadekvátny zásah voči Jozefovi Chovancovi v cele na letisku."

Blanár zdôraznil, že za takéto udalosti musí niekto niesť zodpovednosť. Poukázal pritom na dvojaký meter, keď uviedol: "Ja si neviem predstaviť, že by takéto niečo sa stalo na Slovensku. Keby sa belgický občan stal predmetom takéhoto nešťastného súbehu okolností a náš súd by rozhodol, že nikto za to neberie zodpovednosť, okamžite by Európska komisia prijímala opatrenia, že u nás nie je žiadny právny štát."

Slovensko podá sťažnosť na Európsky súd pre ľudské práva

Minister oznámil, že Slovensko sa obráti na Európsky súd pre ľudské práva. "My sme už spoločne s pánom ministrom spravodlivosti Borisom Suskom avizovali, že pripravujeme sťažnosť," uviedol Blanár. "Keď budeme mať oficiálne stanovisko, odborníci na ministerstve spravodlivosti prečítajú odôvodnenie a na základe toho určite Slovenská republika prostredníctvom našich rezortov podá sťažnosť."

Blanár tiež plánuje využiť príležitosť na rozhovor s belgickou ministerkou zahraničných vecí. "Budem sa pýtať, ako sa ona pozerá na takéto prejavy, či je to naozaj niečo, čo je pre nich v poriadku a že to akceptujú," povedal.

Brutálny zásah a nacistický pozdrav

Minister pripomenul šokujúce detaily prípadu: "Keď sa bežný občan pozrie na to, čo sa dialo v tej cele, akým brutálnym spôsobom narábali s Jozefom Chovancom, ako tam jeden z tých policajtov hajloval, tak si potom povedia: Čo je to potom za spravodlivosť, keď niekto tu len skonštatuje, že je to súbeh nejakých okolností?"

Blanár zdôraznil, že Slovensko bude postupovať prísne a využije všetky dostupné právne kroky. "My sa budeme uchádzať o riešenie práve tam, kde je to možné. A to je práve Európsky súd pre ľudské práva, ktorý je na takéto účely priam zodpovedný a schopný povedať, ako to v skutočnosti bolo," uzavrel minister.

Kauza Jozefa Chovanca tak zďaleka nie je uzavretá. Slovensko sa nevzdáva a bude bojovať za spravodlivosť pre svojho občana na medzinárodnej úrovni.

Uhrík reaguje na "rozsudok" belgické súdu: To vážne sa nič nestalo?
Belgický súd v stredu ráno vyniesol rozsudok, podľa ktorého nik nenesie trestnoprávnu zodpovednosť za smrť slovenského občana Jozefa Chovanca, potvrdil generálny konzul SR v Belgicku Andrej Michalec. Na vynesený rozsudok generálneho konzula... Čítať ďalej
25 | 09 | 2024 | Ivan Mihale

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť.

Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Telegram tu: https://t.me/hlavnydennik

Zdieľať tento článok
Starší článok Novší článok