Progresívci v slepej uličke? Kritizujú konsolidáciu, ktorú sami nevedia navrhnúť! (VIDEO)
27 | 09 | 2024 I Eka Balašková

Po tom, ako vláda pred týždňom predstavila najväčší konsolidačný balík v histórii Slovenska, europoslanec Erik Kaliňák (Smer-SSD) si povedal, že keďže nemá ekonomické vzdelanie, ani skúsenosti na mudrovanie v téme, bude sa držať bokom a argumentačný súboj sledovať len potichu. Aj jeho totiž zaujímalo, kde a ako sa dá ušetriť a získať 2,7 miliardy eur. Lenže opozícia neprišla so žiadnou zmysluplnou alternatívou. Len uznala, že štát konsolidovať musí, hovorí europoslanec v úvode svojho videa, ktoré zverejnil na sociálnych sieťach.  

Vo videu europoslanec upozorňuje na fakt, že opozícia si zatiaľ vystačila s bulvárnymi pokrikmi, ukazujúcimi na vládu, ako na zlodejov. Lenže aj sami si uvedomujú, že konsolidácia je v súčasnej situácii nevyhnutnosť, aby sme nedopadli ako Grécko pred rokmi. Kaliňákovi sa však nepáči, že opozícia neprichádza so žiadnymi vlastnými predstavami, len vedia, čo by robili inak, no nevedia ako. Aj on si všimol pokrytectvo Denníka N, ktorý spoločne s opozíciou kritizvoal Kamenického výrok o knihách, ktoré si kupujú prevažne bohatší ľudia, no pred časom sami vydali knihu, v ktorej to Ľudovít Ódor konštatoval ako prvý. Europoslanec pritom nemá problém s kritikou, mala by však byť konštruktívna.

Čudné predstavy opozície

„Oni si asi fakt mysleli, že im postačí kričať ako zmyslov zbavení, že vláda ide ľuďom zobrať peniaze a točiť videjká v štýle ,Neuveríte, čo na vás chystá vláda´, akoby odhalili nejaký náš ultra tajný pokus okradnúť ľudí bez toho, aby si to niekto všimol,“ hodnotí postoj opozície europoslanec s tým, že opozícia si hádam myslela, že to koalícia po tom, ako ju opozícia akože nachytala, vzdá.

Veľký "konsolidačný" prehľad. Ako chce vláda vylepšiť ekonomickú situáciu SR?
Konsolidácia. Slovo, ktoré sa na Slovensku v súvislosti s blížiacim sa schvaľovaním štátneho rozpočtu na budúci rok, skloňuje čoraz viac. V utorok, 17. septembra koalícia v zložení Smer-SSD, Hlas-SD a SNS predstúpila pred občanov s konsolidačnými... Čítať ďalej
18 | 09 | 2024 | Eka Balašková

Konsolidácia nie je rozmar

„Páni, zjavne ste nepochopili koľká bije, tak vám to tu zopakujem ešte raz a pomaly. Matovič, Heger a Ódor nám tu zanechali tie najhoršie verejné financie v celej Európskej únii. Vláda musí - nie chce, ale musí konsolidovať.A na otázku, odkiaľ zobrať na budúci rok 2.7 miliardy EUR, sme verejne predložili návrh, ktorý považujeme za najlepší možný mix medzi dvíhaním daní, znižovaním dávok a šetrením na strane štátu, ktorý bude mať podľa nás ten najmenší dopad na životnú úroveň Slovákov,“ pripomína Kaliňák.

Reprofoto z videa

Bez bolestivých opatrení to nepôjde

Erik Kaliňák pripomenul, že nik z vládnej koalície sa netvári, že po konsolidácii sa bude hneď ľuďom žiť vôbec lepšie a tiež neočakávajú politické body.

„Ale ak má Slovensko prežiť a finančne sa nezrútiť ako Grécko, musíme dnes prijať aj bolestivé a nepopulárne opatrenia. Ambíciou vlády je jediné - rozložiť túto záťaž čo najviac rovnomerne medzi štát, firmy a občanov a čo najmenej ublížiť tým najzraniteľnejším,“ priblížil Kaliňák vo videu. Doplnil, že preto trvajú na zlacnení zvlášť základných potravín, energií, liekov či gastra.  „Lebo to považujeme za úplný základ aj v tých najhorších časoch.“

Vlastné predstavy nemajú

„Bolo by úplne v poriadku, ak by opozičné strany prezentovali inú predstavu o konsolidácii a potrebné miliardy by sa rozhodli ušetriť napríklad cez zrušenie energopomoci, trinástych dôchodkov, či 10 percentnej DPH na základné potraviny. Oni však zjavne žiadnu konkrétnu predstavu o konsolidácii nemajú,“ podotýka Kaliňák.  

Zuzana Plevíková: Títo štyria páni sú zodpovední za konsolidáciu (FOTO+VIDEO)
Konsolidácia. V priebehu posledných pár dní je toto slovo veľmi často skloňované. Zvlášť od pondelka (16. septembra), kedy koalícia predstúpila pred novinárov s balíkom konsolidačných opatrení, ktoré by zväčša mali platiť od Nového roku. O... Čítať ďalej
20 | 09 | 2024 | Eka Balašková

Stokrát požuté slogany Slovensko z biedy nevytrhnú

„Šimečka si reálne myslel, že on si vystačí s primitívnym sloganom „Ficova drahota“. Ešte aj ten ukradol Fialovi. Inak progresívci a ich Denník N sa za posledný týždeň totálne zdiskreditovali. Nielenže netušia, ako by konsolidovali oni, bez štipky hanby kritizujú každé plánované zvyšovanie daní napriek tomu, že ich miláčik a líder v európskom parlamente Ľudovít Ódor navrhoval ešte brutálnejšie opatrenia ako napríklad DPH na 25 percent, a to bez akejkoľvek výnimky,“ konštatuje europoslanec.  

Presne vedia, čo by neurobili

„Nová daň na stavby, dedičstvo auta, rušenie sociálnych benefitov, zdravotných benefitov a tak ďalej a tak ďalej. Nič neplatí. Progresívne Slovensko by také niečo nikdy neurobilo. Ale čo by urobilo? To nám nepovedia. Nech žije takáto opozícia,“ ironizuje europoslanec.

To už nebolo ani pokrytectvo

„Avšak najväčšie pokrytectvo predviedli progresívci s Denníkom N pri téme 23 percentnej DPH na knihy z výroku Ladislava Kamenického, že knihy sú sortimentom bohatších. Vytvorili symbol našej nevzdelanosti, hlúposti a nebezpečnosti, lebo vraj ďalej je už len pálenie kníh. Avšak keď to isté navrhol Ľudovít Ódor s totožným odôvodnením, že v peňažnom vyjadrení míňajú na knihy bohatší omnoho viac, tak mu to Denník N vydal, ako Rýchlokurz geniality s popisom geniálna kniha,“ hovorí Erik Kaliňák konštatujúc, že toto už nie je ani pokrytectvo. „To je proste svinstvo toho najhrubšieho zrna.“

Kritika by bola na mieste...

„Priatelia ešte raz, aj keď upratujeme po iných, nikto z nás od občanov nečaká palec hore či pochvalu naopak, dnes je na mieste kritika, ale musí byť konštruktívna a od opozície bez jediného konkrétneho nápadu si po hlave naozaj skákať nenecháme,“ uzatvoril Erik Kaliňák.

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť.

Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Telegram tu: https://t.me/hlavnydennik

Zdieľať tento článok
Starší článok Novší článok