Od konfrontácie k dialógu? Huliakov obrat a Beňovej recept na politickú kultúru
26 | 09 | 2024 I Bari Zajačková

Slovenský parlament sa opäť ocitol v centre pozornosti po sérii rozporuplných udalostí. Poslanec Rudolf Huliak (SNS) vyvolal vlnu kritiky svojimi urážlivými výrokmi na adresu poslankyne Tamary Plavákovej. Táto situácia vyústila do búrlivej debaty a výziev na ospravedlnenie.

Mikloško: Unáhlené zvolanie výboru nemá zmysel

František Mikloško z KDH sa postavil proti okamžitému zvolaniu ústavnoprávneho výboru. Argumentoval tým, že členovia výboru nemajú dostatok času na prípravu a chýbajú im potrebné podklady. "Takéto unáhlené konanie môže viesť len k ďalším nedorozumeniam," vyjadril sa Mikloško pre médiá.

Opozícia žiada odsúdenie Huliakových výrokov

Poslanci opozície nezostali ticho. Zuzana Števulová z Progresívneho Slovenska predniesla návrh na zaradenie uznesenia, ktoré by odsúdilo Huliakove výroky. Napriek snahe štyroch opozičných klubov parlament tento návrh neschválil, čo len prehĺbilo napätie v rokovacej sále.

Huliak sa ospravedlňuje, no otázky pretrvávajú

Po intenzívnom tlaku sa Rudolf Huliak rozhodol vystúpiť pred plénom a ospravedlniť sa. "Chcem sa ospravedlniť všetkým ženám, ktorých sa moje vyjadrenia dotkli," povedal poslanec SNS. Napriek tomu mnohí pochybujú o úprimnosti jeho slov a požadujú konkrétnejšie kroky.

Beňová vyzýva k slušnosti v politike

Do debaty sa zapojila aj europoslankyňa Monika Beňová zo Smeru-SD. Na sociálnych sieťach apelovala na potrebu zachovania slušnosti v politickej diskusii. "Nikdy by sme nemali podľahnúť emóciám natoľko, aby sme urážali svojich oponentov vulgárnymi výrazmi," napísala Beňová, zdôrazňujúc osobitú zodpovednosť politikov v udávaní tónu verejnej debaty.

Tento incident opäť otvoril diskusiu o kultúre politickej komunikácie na Slovensku. Zostáva otázkou, či bude mať táto aféra dlhodobejší vplyv na správanie poslancov a kvalitu parlamentných rokovaní.

"Takto sa inteligentní ľudia nesprávajú" - Žiga kritizuje úroveň diskusie v NR SR
Podpredseda Národnej rady (NR) SR Peter Žiga (Hlas-SD), ktorý je poverený jej vedením, apeloval na návrat slušnosti do rokovacej sály parlamentu. Urobil tak po začatí rokovania, ktoré bolo v stredu poobede prerušené pre vykázanie poslankyne Lucie... Čítať ďalej
25 | 09 | 2024 | Bari Zajačková/ TASR

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť.

Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Telegram tu: https://t.me/hlavnydennik

Zdieľať tento článok
Starší článok Novší článok