Ministerka Dolinková odmieta ústup dezinformáciám: "Naše opatrenia hovoria jasnou rečou!"
26 | 09 | 2024 I Bari Zajačková/ TASR

Ministerka zdravotníctva Zuzana Dolinková (Hlas-SD) sa rázne ohradila voči obvineniam z ustupovaniu dezinformáciám. Počas štvrtkového rokovania Národnej rady SR vyhlásila jasnú podporu medicíne založenej na dôkazoch.

Rozšírenie očkovacej siete ako dôkaz boja proti dezinformáciám

"Dovolím si zásadne nesúhlasiť s tvrdením, že ustupujeme dezinformáciám," vyhlásila ministerka Dolinková v reakcii na otázku poslanca Ondreja Dostála (SaS). Ako hlavný argument uviedla nedávne kroky ministerstva:

"Svedčí o tom aj fakt, že ministerstvo zdravotníctva prijalo opatrenia na rozšírenie očkovacej siete proti COVID-19 už túto sezónu, a to nie len v štátnych nemocniciach, ale aj u súkromných poskytovateľov zdravotnej starostlivosti."

Ministerka sa dištancuje od kontroverzných vyjadrení splnomocnenca vlády

Dolinková sa vyjadrila aj k nedávnym tvrdeniam Petra Kotlára, splnomocnenca vlády pre preverenie manažovania pandémie. Ten v júni šokoval verejnosť vyhlásením, že "pandémia na Slovensku z hľadiska incidencie a ostatných merateľných parametrov nebola".

Ministerka však zaujala opatrný postoj: "Čiastkové informácie, ktoré unikajú, nebudem komentovať. Počkám si na jeho finálnu správu."

Obvinenia opozície označené za klamlivé

Šéfka rezortu zdravotníctva sa ostro ohradila voči tvrdeniam opozície o meškaní míľnikov z plánu obnovy. "Ministerstvo zdravotníctva ich plní spomedzi ostatných rezortov ako jedno z najlepších," zdôraznila Dolinková.

Za nepravdivé označila aj vyjadrenia k materiálu o ozdravných opatreniach: "Materiál rezort pripravil už na tohtotýždňové rokovanie vládneho kabinetu, no pre jeho rozsiahlosť sa predloží až na osobitné zasadnutie."

Opozícia žiada odvolanie ministerky

Napriek týmto vyhláseniam opozícia naďalej trvá na odvolaní Dolinkovej z funkcie. Jedným z hlavných argumentov je údajné ustupovanie dezinformáciám a spochybňovanie medicíny založenej na dôkazoch.

Kritici tiež namietajú, že sa ministerka dostatočne nevymedzila voči kontroverzným krokom Petra Kotlára. "Umožnila mu, aby SR ako jedinú krajinu na svete dištancoval od medzinárodných zdravotníckych predpisov, čím spôsobil našej krajine hanbu," uvádza sa v odôvodnení návrhu na jej odvolanie.

Koniec drahým knihám? DPH klesne na 5%
Na knihy, dennú tlač, časopisy, ale aj elektronické a audioknihy by sa mala nakoniec vzťahovať 5 % daň z pridanej hodnoty (DPH). Pôvodne mali spadať pod zvýšenú 23 % sadzbu, to sa však upraví prostredníctvom poslaneckého pozmeňujúceho návrhu,... Čítať ďalej
26 | 09 | 2024 | Bari Zajačková/ TASR

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť.

Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Telegram tu: https://t.me/hlavnydennik

Zdieľať tento článok
Starší článok Novší článok