Diplomatický maratón v USA. Blanár rokuje s mocnými sveta!
26 | 09 | 2024 I Bari Zajačková/ TASR

Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Juraj Blanár využil svoj pobyt v New Yorku na sériu dôležitých rokovaní s ministrami zahraničných vecí krajín G20. Svojou účasťou zároveň podporil podujatie delegácie Európskej únie pri OSN zamerané na dodržiavanie medzinárodného humanitárneho práva v ozbrojených konfliktoch.

Filipíny: Nové ekonomické horizonty

Blanár rokoval s filipínskym ministrom Enriquem Manalom o posilnení ekonomickej diplomacie a otvorení nového zastúpenia SR v Manile. "Chceme sfinalizovať úpravu zmlúv medzi Slovenskom a Filipínami v oblasti zamedzenia dvojitého zdanenia a ochrany investícií," uviedol Blanár. Diskutovali aj o zefektívnení procesu získavania pracovníkov na neobsadené miesta na slovenskom trhu práce.

Kuba: Humanitárna pomoc a plánovaná návšteva premiéra

S kubánskym ministrom Brunom Rodríguezom Parrillom Blanár rokoval o ekonomickej a humanitárnej spolupráci. Slovensko poskytlo Kube humanitárnu pomoc vo výške 200 000 eur a chystá sa dodať 60 ton sušeného mlieka pre kubánske deti. Minister tiež naznačil plánovanú návštevu premiéra Roberta Fica na Kube s cieľom posilniť bilaterálne vzťahy.

Rusko: Energetická bezpečnosť a mier na Ukrajine

Pri stretnutí s ruským ministrom Sergejom Lavrovom Blanár zdôraznil slovenské záujmy v oblasti energetickej bezpečnosti, týkajúce sa jadrového paliva, ropy a plynu. Zopakoval tiež postoj Slovenska ku konfliktu na Ukrajine, zdôrazňujúc potrebu mierového riešenia. "Namiesto eskalácie je potrebné sa vrátiť k dialógu a diplomatickým riešeniam," vyhlásil Blanár.

Ďalšie bilaterálne stretnutia

Blanár absolvoval aj rokovania s ministrami Indie, Južnej Kórey, Tuniska a Azerbajdžanu, ako aj so šéfom úradu OSN pre boj s terorizmom. Tieto stretnutia potvrdili aktívnu úlohu Slovenska na medzinárodnej scéne a snahu o posilnenie bilaterálnych vzťahov s kľúčovými partnermi.

Blanárova diplomatická misia v New Yorku jasne demonštruje aktívny prístup slovenskej zahraničnej politiky. Napriek tomu, že Slovensko nie je členom G20, minister sa dokázal stretnúť s kľúčovými partnermi a presadzovať záujmy našej krajiny na najvyššej úrovni.

Slovensko v pohotovosti! Hrozí jadrová katastrofa na Ukrajine?
Slovenská republika sa ocitla v stave zvýšenej ostražitosti po alarmujúcom vyhlásení ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského na pôde OSN. Prezident Peter Pellegrini reagoval na túto hrozbu počas svojho pobytu v New Yorku, kde sa zúčastnil... Čítať ďalej
26 | 09 | 2024 | Bari Zajačková/ TASR

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť.

Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Telegram tu: https://t.me/hlavnydennik

Zdieľať tento článok
Starší článok Novší článok