Detská obrna sa vracia? Vírus, ktorý môže ochromiť vaše dieťa, je na vzostupe!
26 | 09 | 2024 I Bari Zajačková

Desivá správa pre rodičov: Vírus, ktorý môže spôsobiť ochrnutie detí, sa šíri po USA. Odborníci varujú pred nárastom prípadov enterovírusu D68, ktorý v zriedkavých prípadoch vedie k závažnému ochrnutiu podobnému detskej obrne, informuje portál CNN.com. Aké veľké je riziko a čo by mali rodičia vedieť?

Neviditeľná hrozba v odpadových vodách

Podľa najnovších údajov neziskovej siete WastewaterSCAN sa v odpadových vodách v USA objavuje čoraz viac stôp enterovírusu D68. Tento bežný vírus môže v zriedkavých prípadoch viesť k vážnej komplikácii známej ako akútna chabá myelitída (AFM), ktorá sa prejavuje ochrnutím končatín.

"Enterovírus D68 patrí do skupiny viac ako 100 ne-poliomyelitických enterovírusov. Tieto enterovírusy sú veľmi bežné. Mnohí ľudia, ktorí sa nimi nakazia, nemajú žiadne príznaky alebo majú len mierne príznaky podobné prechladnutiu," vysvetľuje Dr. Leana Wen, odborníčka na wellness pre CNN.

Deti v ohrození

Vírus sa šíri kvapôčkovou infekciou a najohrozenejšou skupinou sú práve deti. "Deti sú v úzkom kontakte s inými deťmi v škole a škôlke. Navyše nemusia dodržiavať najlepšie hygienické návyky," upozorňuje Dr. Wen.

Príznaky infekcie enterovírusom D68 sú väčšinou mierne - nádcha, kýchanie, horúčka a kašeľ. V niektorých prípadoch sa však môžu vyskytnúť aj závažnejšie symptómy ako dýchacie ťažkosti, únava a bolesti tela.

Hrozba ochrnutia

Najväčšie obavy však vyvoláva možnosť vzniku akútnej chabej myelitídy. "AFM je stav, ktorý bol pomenovaný až v roku 2014. Tento stav má určité podobnosti s detskou obrnou," hovorí Dr. Wen.

Pacienti najprv prekonajú vírusovú infekciu a o niekoľko týždňov neskôr sa u nich náhle objaví slabosť v rukách alebo nohách. Medzi ďalšie príznaky patria strata svalového tonusu a reflexov, ochabnutie tváre a nezreteľná reč.

"Stav môže byť život ohrozujúci, keď sú postihnuté dýchacie svaly; pacienti môžu potrebovať prístroje na podporu dýchania," varuje Dr. Wen.

Máme sa báť?

Hoci je možnosť vzniku AFM desivá, odborníci upokojujú, že riziko je stále veľmi nízke. Od roku 2014 bolo v USA potvrdených len 758 prípadov AFM. V tomto roku (k 3. septembru) bolo podľa CDC potvrdených 13 prípadov v 10 štátoch.

"Aj keď je celkový počet postihnutých jednotlivcov nízky, chápem, prečo sú rodičia znepokojení akútnou chabou myelitídou vzhľadom na jej závažnosť a nedostatok liečby," hovorí Dr. Wen.

Ako sa chrániť?

Rodičia by mali dbať na pravidelné a dôkladné umývanie rúk detí mydlom a vodou, najmä po návrate zo školy a hrania s kamarátmi. Staršie deti by sa mali naučiť vyhýbať sa dotýkaniu tváre neumytými rukami a zakrývať si ústa pri kašli a kýchaní.

"Rodičia by si mali všímať znepokojujúce príznaky, ktoré by mohli naznačovať akútnu chabú myelitídu. Okrem náhlej slabosti v rukách alebo nohách a nezreteľnej reči patria medzi príznaky tohto stavu aj pokles očných viečok, ťažkosti s prehĺtaním a nová bolesť v krku, rukách a chrbte," upozorňuje Dr. Wen.

Enterovírus D68 síce predstavuje potenciálnu hrozbu, ale pri dodržiavaní základných hygienických opatrení a ostražitosti rodičov je riziko vážnych komplikácií stále veľmi nízke. Kľúčom je informovanosť a prevencia.

Zem získa dočasného kozmického spoločníka: DRUHÝ MESIAC!
Pripravte sa na kozmickú senzáciu! Naša modrá planéta čoskoro privíta nového nebeského hosťa. Asteroid 2024 PT5 sa stane dočasným mesiacom Zeme a bude ju sprevádzať na jej ceste vesmírom počas nasledujúcich dvoch mesiacov, informuje o tom Tasr.sk.... Čítať ďalej
21 | 09 | 2024 | Bari Zajačková

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť.

Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Telegram tu: https://t.me/hlavnydennik