Ceny energií porastú, ale nie tak dramaticky, ako sa očakávalo
26 | 09 | 2024 I Bari Zajačková

Slovenských spotrebiteľov v budúcom roku čaká nepríjemné prekvapenie v podobe vyšších účtov za energie. Potvrdil to predseda Úradu pre reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO) Jozef Holjenčík v relácii Energetika dnes (Ta3). Napriek tomu, že ceny plynu a elektriny stúpnu, situácia by nemala byť taká dramatická, ako predpovedajú niektorí odborníci.

Koniec dotácií, začiatok reality

Vláda v budúcom roku upustí od plošného dotovania cien energií pre domácnosti, čo nevyhnutne povedie k zvýšeniu výdavkov slovenských rodín. Holjenčík však upokojuje verejnosť: "V niektorých segmentoch pôjde cena vyššie, ale nebude to také dramatické, ako nás strašia rôzni analytici, ktorí operujú s číslami, ktoré sa nezakladajú na skutočnostiach."

Prirodzený vývoj cien

Šéf regulačného úradu zdôrazňuje, že rast cien energií je prirodzeným dôsledkom celkového ekonomického vývoja. "Je úplne prirodzené, že keď rastie cena práce, rastie aj cena komodít a teda aj cena elektriny a plynu," vysvetľuje Holjenčík.

Nová realita bez ruského plynu

Slovensko sa musí vyrovnať s novou situáciou, keď sa už nemôže spoliehať na lacný ruský plyn. Táto zmena prináša výzvy pre energetický sektor, ale aj príležitosti pre diverzifikáciu zdrojov a posilnenie energetickej nezávislosti krajiny.

Hoci zvýšenie cien energií je neodvratné, Holjenčíkove vyjadrenia naznačujú, že slovenské domácnosti by nemali čeliť katastrofickému scenáru. ÚRSO bude nepochybne pozorne sledovať vývoj na trhu a snažiť sa o vyvážený prístup k regulácii cien, ktorý zohľadní záujmy spotrebiteľov aj energetických spoločností.

Besniaci vietor Constanze - Slovensko čaká náročný deň!
Dnes sa Slovensko ocitne v zovretí mimoriadne silného vetra, ktorý prináša tlaková níž Constanze. Táto jesenná búrka, ktorá už včera večer začala naberať na sile v iných častiach Európy, dnes naplno zasiahne aj naše územie. Obyvatelia by mali byť... Čítať ďalej
26 | 09 | 2024 | Bari Zajačková

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť.

Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Telegram tu: https://t.me/hlavnydennik

Zdieľať tento článok
Starší článok Novší článok