Blanár rokoval s Lavrovom. Čo bolo predmetom diskusie?
26 | 09 | 2024 I Ivan Mihale

Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Juraj Blanár v stredu v New Yorku rokoval so šéfmi diplomacií skupiny G20 pod vedením Brazílie ako predsedníckej krajiny. Svojou účasťou zároveň podporil podujatie delegácie Európskej únie pri OSN k dodržiavaniu medzinárodného humanitárneho práva v ozbrojených konfliktoch.

Diskutoval aj so Sergejom Lavrovom

So šéfom diplomacie Ruskej federácie Sergejom Lavrovom hovoril Blanár prioritne o slovenských záujmoch v oblasti energetickej bezpečnosti. "Týka sa to jadrového paliva, dostupnej ropy a plynu. Záujmom SR je, aby boli zachované existujúce koridory pre ich tranzit napriek tomu, že pracujeme na diverzifikácii," uviedol šéf slovenskej diplomacie.

Ruskému partnerovi tiež zopakoval konzistentný pohľad Slovenska na konflikt na Ukrajine s dôrazom na porušenie medzinárodného práva a nevyhnutnosť hľadania mierového riešenia. "Hovorili sme o rôznych mierových iniciatívach. Iba takto je možné dospieť k spravodlivému a trvalo udržateľnému mieru, ktorý by mali garantovať aj iné veľmoci. Namiesto eskalácie je potrebné sa vrátiť k dialógu a diplomatickým riešeniam na základe princípov Charty OSN, ktoré sú jedinou cestou, ako ukončiť násilie a utrpenie civilistov na oboch stranách," vyhlásil Blanár.

Lavrov diskutoval aj so Szijjártóm

Ministri zahraničných vecí Ruskej federácie a Maďarska Sergej Lavrov a Peter Szijjarto počas stretnutia v New Yorku diskutovali o implementácii dohôd dosiahnutých na najvyššej úrovni, o situácii okolo Ukrajiny, informuje ruské ministerstvo zahraničných vecí.

"Uskutočnila sa "synchronizácia hodiniek" v širokej škále praktických otázok bilaterálnej spolupráce s dôrazom na implementáciu dohôd dosiahnutých na stretnutí ruského prezidenta Vladimira Putina a maďarského premiéra Viktora Orbána 5. júla v Moskve," uviedlo ruské ministerstvo zahraničných vecí vo vyhlásení zverejnenom vo štvrtok na svojej webovej stránke.

Uskutočnila sa  tiež výmena názorov na kľúčové otázky OSN a aktuálne medzinárodné problémy vrátane situácie okolo Ukrajiny.

Maďarský minister zahraničných vecí novinárom po rozhovoroch s Lavrovom povedal: "Vždy je dobré hovoriť, pretože je v záujme mojej krajiny pokračovať v úprimnej komunikácii s Ruskou federáciou." Szijjarto povedal, že s ruským ministrom spolupracuje už 10 rokov. "A nemôžem povedať zlé slovo o našom vzťahu. Vždy boli založené na vzájomnom rešpekte," povedal.

Szijjarto vyjadril presvedčenie, že "ostatné krajiny by mali pochopiť potrebu budovať vzájomne rešpektujúce a vzájomne prospešné vzťahy s Moskvou".

"Naším cieľom je posilniť vzťahy vo všetkých oblastiach, ktoré neovplyvňujú sankcie," zdôraznil maďarský minister zahraničných vecí.

Škandál v Belgicku! Smrť Slováka bez vinníka?
Minister zahraničných vecí SR Juraj Blanár reagoval na rozhodnutie belgického súdu v kauze smrti slovenského občana Jozefa Chovanca. Podľa informácií od manželky zosnulého súd konštatoval, že išlo o "súbeh nešťastných okolností", za ktoré nikto... Čítať ďalej
26 | 09 | 2024 | Bari Zajačková

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť.

Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Telegram tu: https://t.me/hlavnydennik

Zdieľať tento článok
Starší článok Novší článok