Besniaci vietor Constanze - Slovensko čaká náročný deň!
26 | 09 | 2024 I Bari Zajačková

Dnes sa Slovensko ocitne v zovretí mimoriadne silného vetra, ktorý prináša tlaková níž Constanze. Táto jesenná búrka, ktorá už včera večer začala naberať na sile v iných častiach Európy, dnes naplno zasiahne aj naše územie. Obyvatelia by mali byť mimoriadne opatrní a pripravení na možné komplikácie, informuje portál Imeteo.sk.

Constanze: Tlakový systém, ktorý nás bude trápiť dva dni

Tlaková níž Constanze, nazývaná britskými meteorológmi aj Aitor, postupuje cez Britské ostrovy nad Severné more a následne smeruje k Škandinávii. Jej vplyv na naše počasie bude citeľný najmä dnes a zajtra. Očakáva sa, že prinesie nielen silný vietor, ale aj oblačnosť a miestami aj dážď či mrholenie.

Teploty zostávajú príjemné, ale pozor na vietor

Napriek vetrisku sa teploty budú držať na príjemných hodnotách, väčšinou medzi +20 °C až +25 °C. V chladnejších oblastiach, ako je Orava, Podtatransko a Horehronie, sa teploty vyšplhajú do +18 °C. Vo vyšších nadmorských výškach sa očakávajú teploty okolo +11 °C.

Nebezpečné víchrice: Kde hrozí najväčšie riziko?

Najsilnejšie nárazy vetra sa očakávajú na juhozápade Slovenska a v horských oblastiach. Obzvlášť nebezpečná situácia nastane na hrebeňoch Vysokých a Nízkych Tatier, kde vietor môže dosiahnuť silu mohutnej víchrice. Vzhľadom na nedávne dažde a podmáčanú pôdu hrozí vysoké riziko vyvrátenia stromov.

Buďte opatrní a sledujte výstrahy

Meteorológovia vyzývajú obyvateľov, aby boli mimoriadne opatrní, najmä v oblastiach s najvyššou výstrahou. Vietor by sa mal upokojiť až v piatok ráno, dovtedy je potrebné dbať na zvýšenú bezpečnosť a sledovať aktuálne meteorologické správy. Držte si klobúky, dáždniky nechajte radšej doma a buďte pripravení na možné komplikácie v doprave či zásobovaní elektrickou energiou.

Slovensko v pohotovosti! Hrozí jadrová katastrofa na Ukrajine?
Slovenská republika sa ocitla v stave zvýšenej ostražitosti po alarmujúcom vyhlásení ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského na pôde OSN. Prezident Peter Pellegrini reagoval na túto hrozbu počas svojho pobytu v New Yorku, kde sa zúčastnil... Čítať ďalej
26 | 09 | 2024 | Bari Zajačková/ TASR

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť.

Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Telegram tu: https://t.me/hlavnydennik