Vládny maratón DNES: 110-tisíc na pohromy a nový hlas v Štrasburgu
25 | 09 | 2024 I Bari Zajačková/ TASR

Slovenská vláda sa na svojom 51. zasadnutí chystá schváliť balík opatrení, ktoré majú pomôcť regiónom postihnutým prírodnými katastrofami a zároveň posilniť administratívne kapacity samospráv. Ministri budú rokovať aj o kandidátoch na post sudcu Európskeho súdu pre ľudské práva a o ďalších dôležitých otázkach.

Pomoc pre oblasti zasiahnuté pohromami

Vláda plánuje vyčleniť viac ako 110 000 eur na refundáciu nákladov spojených s riešením mimoriadnych situácií v rôznych okresoch Slovenska. Tieto prostriedky majú pokryť výdavky vzniknuté v prvej polovici roka v dôsledku prírodných katastrof, ako sú zosuvy pôdy, veterné smršte a požiare. Zaujímavosťou je, že medzi mimoriadne situácie sa zaradil aj výskyt medveďa v obývaných oblastiach.

Milióny z plánu obnovy pre efektívnejšiu samosprávu

Kabinet má v pláne schváliť aj poskytnutie finančných prostriedkov z plánu obnovy a odolnosti pre samosprávy. Tieto zdroje budú použité na zriadenie Centier zdieľaných služieb, ktoré majú za cieľ posilniť administratívne kapacity a zvýšiť efektivitu výkonu služieb verejnej správy v regiónoch. Ide o významný krok k modernizácii a zefektívneniu fungovania miestnych samospráv.

Sudcovia pre Európu a medzinárodné dohody

Na programe rokovania je aj návrh troch kandidátov na sudcu Európskeho súdu pre ľudské práva, ktorý predloží Súdna rada SR. Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí SR zasa predloží návrhy rámcových dohôd Európskej únie, ku ktorým sa Slovensko vyjadrí ako členská krajina.

Revízia starých uznesení a nové priority

Vláda sa chystá zrušiť niektoré svoje staršie uznesenia týkajúce sa koncepcie športu a zákonov v gescii Ministerstva kultúry SR. Očakáva sa aj posun termínu na predloženie novely zákona o ochrane pamiatkového fondu. Kabinet prerokuje aj správu o výsledkoch štátnej politiky zameranej na Slovákov žijúcich v zahraničí za rok 2023 a návrhy priorít tohto programu na rok 2025.

Progresívci by zdanili aj chlieb!
V čase, keď sa Slovensko potýka s následkami dlhovej krízy, predseda Progresívneho Slovenska Michal Šimečka predviedol pred kamerami pôsobivé divadlo. S pátosom odmietol "drastické" zvyšovanie DPH navrhované vládou. Ale čo ak je tá jeho pravda... Čítať ďalej
25 | 09 | 2024 | Bari Zajačková

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť.

Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Telegram tu: https://t.me/hlavnydennik