Slovensko v pohotovosti! Hrozí jadrová katastrofa na Ukrajine?
26 | 09 | 2024 I Bari Zajačková/ TASR

Slovenská republika sa ocitla v stave zvýšenej ostražitosti po alarmujúcom vyhlásení ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského na pôde OSN. Prezident Peter Pellegrini reagoval na túto hrozbu počas svojho pobytu v New Yorku, kde sa zúčastnil zasadnutia Valného zhromaždenia OSN.

Rusko na pokraji spustenia jadrovej apokalypsy?

Podľa Zelenského slov sa Rusko snaží zaútočiť na tri ukrajinské jadrové elektrárne, čo by mohlo viesť k nepredstaviteľnej katastrofe. Pellegrini túto informáciu berie mimoriadne vážne a vyzýva kompetentné orgány k okamžitej akcii.

"Úrad jadrového dozoru SR a ďalšie orgány musia okamžite zvýšiť svoju pohotovosť. Nemôžeme si dovoliť byť nepripravení na takúto hrozbu," vyhlásil razantne Pellegrini pred slovenskými novinármi v priestoroch OSN.

Slovensko sa musí spoľahnúť samo na seba

Prezident zdôraznil, že Slovensko ako krajina s jadrovými zariadeniami má potrebné odborné a technologické zázemie na to, aby sa nespoliehalo len na zahraničné informácie. "Musíme byť schopní samostatne merať úroveň radiácie na našich hraniciach s Ukrajinou. Nemôžeme sa spoliehať na informácie zo zahraničia, ktoré môžu byť zavádzajúce," upozornil Pellegrini.

Hrozí druhý Černobyľ?

Pellegrini varoval, že prípadný útok Ruska na jadrové zariadenia na Ukrajine by mohol viesť k tragédii podobného rozsahu ako Černobyľ v roku 1986. Rádioaktívny spad by v takom prípade mohol zasiahnuť aj susedné krajiny vrátane Slovenska.

"Ako medzinárodné spoločenstvo musíme vyvinúť maximálny tlak na Rusko, aby upustilo od takéhoto nebezpečného konania," uzavrel Pellegrini svoj apel na svetovú verejnosť.

Situácia zostáva napätá a Slovensko je v stave najvyššej pohotovosti. Ostáva len dúfať, že medzinárodné úsilie o deeskaláciu konfliktu prinesie svoje ovocie skôr, než bude neskoro.

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť.

Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Telegram tu: https://t.me/hlavnydennik

Zdieľať tento článok
Starší článok Novší článok