Rusi budú hrať na olympiáde, myslí si Dárius Rusnák. A to aj vďaka tomuto kanadskému tajomstvu
25 | 09 | 2024 I Michal Albert

Kapitán majstrov sveta z roku 1985 Dárius Rusnák priniesol dôležitý postreh, ktorý by mohol priniesť zmenu pohľadu na ruských hokejistov. A teda aj na účasť Ovečkina a spol v Miláne. Zbornej totiž zakazujú hrať na majstrovstvách sveta, ale aj na olympijských hrách. Člen útočnej formácie, ktorá v minulosti zaskočila aj Sovietov, zdôraznil, že Kanaďania i Američania majú vo svojej hokejovej duši niečo zdanlivo nečakané. A to môže nakloniť misky váh v prospech 
najväčšej krajiny sveta.


Počas majstrovstiev sveta sa mnohí vyjadrili, že nepozerajú žiaden hokej. Z protestu. Lebo im chýbajú Rusi, ktorým hrať zakázala medzinárodná hokejová federácia. Preto aj tento šampionát ignoroval napríklad aj exminister spravodlivosti Štefan Harabin. Počas MS sa pre portál KĽÚČ OD... vyjadril, že bez Rusov ten hokej nemá žiadnu šťavu. A podobný argument zdôraznil aj hokejista, ktorého rešpektovali aj takí hráči, ako Makarov či Kasatonov. Dárius Rusnák teraz cíti veľkú ruskú hokejovú šancu.

 

Verí, že Rusom dajú zelenú

Predpokladá tento 64-ročný autor 186 gólov z najvyššej federálnej ligy, že hokejisti okolo Alexandra Ovečkina budú mať dovolené hrať na olympijských hrách? "Musí rozhodnúť medzinárodná hokejová komisia, či majú Rusi hrať, alebo nemajú," povedal Dárius Rusnák s tým, že podľa neho bude rozhodujúcim obdobie najbližších dvanástich mesiacov. "Ja si myslím, že za rok sa k tomu dospeje, že na olympijských hrách v Miláne budú reprezentovať," zdôraznil legendárny útočník, ktorý s hokejom začínal v banskobystrickej Iskre a väčšinu kariéry strávil v bratislavskom Slovane.

 

Kanadské tajomstvo

Dárius Rusnák sa pritom odvoláva na hokejovú dušu hráčov najmä z kolísky najlepšej ligy sveta. "Spojené štáty a Kanada, hráči z NHL, majú radi konkurenciu najmä s Rusmi. Lebo ten hokej je tým obohatený," vysvetlil s dovetkom, že jeho milovanému športu sa v súčasnosti dýcha ťažšie. A to práve pre absenciu Zbornej komandy, ako prezývajú ruský národný tím. "Takto ten hokej predsalen stráca tú úroveň. Lebo bez ruských hráčov ten hokej, bohužiaľ, nemá takú vysokú úroveň," podčiarkol bývalý hokejista, ktorý si zahral napríklad aj za fínske Kuopio a bol draftovaný aj do NHL, a to tímom Philadelphia Flyers v roku 1987.

 

Prípad Július Hudáček

Spolutvorca federálneho titulu z vojenčiny v jihlavskej Dukle dúfa, že situácia sa zlepší aj vo vzťahu k jednotlivcom z ruskej nadnárodnej KHL. Známy bol totiž prípad s Júliusom Hudáčkom, ktorému verejnosť, médiá i sponzori prakticky zakázali chytať za Kladno. Ale podľa Rusnáka si hráči musia dať pozor aj na to, kam chcú prestúpiť. Veď v rôznych kluboch a ich blízkom okolí sa nachýdzajú aj ľudia, ktorí Rusov extrémne neznášajú. No vždy je to aj záležitosť interpretácie konkrétnych ľudí v danom pôsobisku. "To vždy záleží na tom, že do ktorého mužstva ide. Čiže je to majiteľ toho klubu a sa rozhodne, či chce mať takého hráča, alebo nie," vysvetlil.

A Slováci, ktorí pôsobia v KHL a na olympijskej kvalifikácii už mohli hrať za krajinu pod Tatrami, si podľa neho môžu vydýchnuť. Legendárny hokejový pravák totiž v sebe živí nádej, že to už takto aj zostane. Dokonca tak, že príde kompletná výprava z druhej najlepšej ligy sveta. "Verím, že tú možnosť budú mať všetci, aby mohli reprezentovať Slovensko, lebo my takýchto hráčov potrebujeme. A verím, že aj tá medzinárodná komisia rozhodne v prospech ľadového hokeja, a to, že Rusi sa zúčastnia olympiády," uzavrel kapitán majstrov sveta z roku 1985 a tiež držiteľ striebornej olympijskej medaily zo Sarajeva.

Návrat Milana Markoviča: 'Do tejto rieky by som už nevstúpil' (VIDEO)
Humorista a tvár protimečiarovského odporu Milan Markovič o sebe dal po dlhých rokoch vedieť. Okamžite bol zaradený k „nepriateľom systému“, keďže odmietal nielen opatrenia, ale aj očkovanie či testovanie. Teraz poskytol rozhovor v relácii Diskusie... Čítať ďalej
25 | 09 | 2024 | Eka Balašková

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť.

Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Telegram tu: https://t.me/hlavnydennik

 

Zdieľať tento článok
Starší článok Novší článok