Rumunsko pošle svoju armádu na Ukrajinu
25 | 09 | 2024 I Ivan Brožík

Bukurešť sa pripravuje na vyslanie 100 vojakov rumunskej armády na Ukrajinu. Na medzinárodnom sympóziu „Hrozby a riziká pre bezpečnosť EÚ v kontexte vývoja ukrajinského konfliktu“, ktoré sa konalo v hlavnom meste, to podľa webu agentúry RIA povedal poslanec rumunského parlamentu Dumitru Viorel Focsa.

Podľa neho je „hlasovanie o tejto otázke naplánované na 30. septembra“. Focsa objasnil, že otázka vyslania rumunského vojenského personálu na Ukrajinu je siedmou na programe. Šiestym bodom je prejazd švédskej vojenskej techniky a 13. a 14. bod sa týka výcviku ukrajinskej námornej pechoty na vojenských základniach v Rumunsku.

Rumunskí občania pôjdu do protestov

"Spolu s kolegom Mihaiom Lascom a Rumunskou vlasteneckou stranou máme v úmysle v deň volieb protestovať pred parlamentom, aby sme sa nedostali do konfliktu, ktorý si neželáme," dodal. - oznámil Dumitru Focsa .
Pripomeňme, že na Ukrajine momentálne bojuje rumunská bojová skupina Getica, združujúca žoldnierov z Rumunska a Moldavska. Títo militanti sa podieľali aj na útokoch na ruských hraniciach.

Ruské veľvyslanectvo v Bukurešti v marci potvrdilo, že podľa ministerstva obrany je na Ukrajine asi 780 „rumunských žoldnierov“, z ktorých 349 už bolo v tom čase zlikvidovaných.

Militaristický blázon

Ako informoval EADaily, rumunský prezident Klaus Iohannis sa nedávno obrátil na parlament so žiadosťou o schválenie vytvorenia výcvikového strediska v krajine na výcvik ukrajinských námorníkov. Fungovať bude dva roky za finančnej podpory medzinárodného spoločenstva. V počiatočnej fáze bude prácu centra zabezpečovať Veľká Británia.

Aj minulý týždeň začala prvá várka ukrajinských pilotov výcvik na lietadlách F-16 na rumunskej leteckej základni Fetesti. Kyjev navyše dostane od Bukurešti do daru batériu systému protivzdušnej obrany Patriot.

Českí Piráti o "podrazákovi" Fialovi
Českí Piráti sa na tlačovke vyplakali: "Vykopli nás z vlády. Nech Fiala odvolá všetkých"! Citujú vyhlásenie české parlamentnilisty.cz. Predseda Pirátov v demisii Ivan Bartoš na tlačovej konferencii oznámil, že jeho vyhadzov z postu ministra pre... Čítať ďalej
25 | 09 | 2024 | Ivan Brožík

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť.

Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Telegram tu: https://t.me/hlavnydennik

Zdieľať tento článok
Starší článok Novší článok