Reorganizácia NAKA: Zákonná alebo protiprávna?
25 | 09 | 2024 I Bari Zajačková/ TASR

Brannobezpečnostný výbor Národnej rady (NR) SR v stredu rokoval o výhradách opozičných poslancov k reorganizácii polície. Poslankyňa Andrea Turčanová (KDH) na zasadnutí tvrdila, že má dôkazy o porušení zákona pri preradení policajtov z bývalej Národnej kriminálnej agentúry (NAKA). Štátna tajomníčka Ministerstva vnútra (MV) Lucia Kurilovská vyhlásila, že reorganizácia polície bola v súlade so zákonom.
        

Polícia a rezort vnútra mali zákon podľa opozície porušiť, keď personálne rozkazy vopred neprerokovali s policajnými odbormi. V súlade so zákonom podľa opozičných poslancov nebola ani komunikácia so samotnými policajtmi.
        

"Vnímam to tak, že ministerstvo vnútra nechce detailnejšie vysvetliť kroky, ktoré podstúpilo, zahmlieva aj svoje konanie. Máme tu rozporné výklady a vyjadrenia rôznych činiteľov aj predstaviteľov dotknutých policajtov a ich právnych zástupcov," vyhlásil poslanec Juraj Krúpa (SaS).
        

Kurilovská tvrdí, že s policajnými odbormi rezort komunikoval vopred. "Všetky tieto procesy boli komunikované, boli diskutované," uviedla štátna tajomníčka. Rezort má podľa nej v rukách rozhodnutia súdov, ktoré potvrdzujú, že nepochybil.
        

Predseda výboru Tibor Gašpar (Smer-SD) vyhlásil, že výbor nemá právomoc zisťovať zákonnosť konania ministerstva vnútra. O porušení zákona môže podľa neho rozhodnúť iba súd.

Mimoparlamentná strana Demokrati pre podozrenia z porušenia zákona pri vydávaní personálnych rozkazov avizovala podanie trestného oznámenia. Podľa nezaradeného poslanca Ľubomíra Galka, ktorý so stranou spolupracuje, štátna tajomníčka Kurilovská na výbore nedokázala odpovedať na základné otázky.
 

Vláda dala zelenú! Traja Slováci sa "pobijú" o kreslo sudcu v Štrasburgu
Kandidátmi na sudcu Európskeho súdu pre ľudské práva (ESĽP) za Slovenskú republiku sú Daniela Ježová, Ondrej Laciak a Radoslav Procházka. Ich kandidatúru na návrh Súdnej rady SR v stredu schválila vláda. Laciaka navrhla Slovenská... Čítať ďalej
25 | 09 | 2024 | Bari Zajačková/ TASR

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť.

Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Telegram tu: https://t.me/hlavnydennik