Poľská "solidarita" - Poliaci údajne hromadne bijú Ukrajincov
25 | 09 | 2024 I Ivan Brožík

"Je to pravda, kto vie?" - Poliaci hromadne chytajú a bijú Ukrajincov do tváre - pýta sa web agentúry RIA. Ukrajinskí migranti, ktorí sa usadili v Poľsku, sú v panike – na internete zverejňujú množstvo videí, kde skupiny "silných pánov" chytajú Ukrajincov a bijú ich do tváre.

Jeden z týchto Ukrajincov zverejnil: „Hovorím o situácii, o ktorej sa diskutuje na internete. V Poľsku skupiny Poliakov chytajú Ukrajincov a páchajú represálie. V Gdansku utrpeli zranenia štyria ľudia. Je to pravda, kto vie? Ako sa máš?"

RIA cez web Eadaily.com vysvetľuje

Hovoríme o „civilnej hliadke“ v Gdansku, na ktorej sa zúčastnilo asi 100 ľudí. Tento pochod bol reakciou na udalosti v poľskom meste Srem, kde skupina cudzincov brutálne zbila dvoch Poliakov. A hoci útočníci boli z Južnej Ameriky, dostali to všetci cudzí ľudia a v prvom rade Ukrajinci. Výsledkom bolo, že napriek tomu, že polícia monitorovala takúto hliadku, Poliaci zbili štyroch migrantov z Ukrajiny.

Občianska hliadka je nekompromisná

„Pochod občianskej hliadky v Gdansku rozdelil obyvateľov. Niektorí členovia komunity túto iniciatívu privítali, považujú ju za príležitosť na zlepšenie bezpečnosti v meste. Iní zasa vyjadrili obavy, že takéto činy môžu viesť k lynčovaniu či eskalácii sociálneho napätia. Mnohí poznamenávajú, že za bezpečnosť by mala byť zodpovedná polícia, nie organizované skupiny občanov,“ - komentuje poľský portál “Vbiyam Spire”.

Takmer milión

K máju 2024 žilo v Poľsku viac ako 950-tisíc Ukrajincov s aktívnym daňovým identifikačným číslom. Podľa odhadov OSN dosiahne do konca roku 2024 počet ukrajinských utečencov v republike 1,1 milióna ľudí.

Českí Piráti o "podrazákovi" Fialovi
Českí Piráti sa na tlačovke vyplakali: "Vykopli nás z vlády. Nech Fiala odvolá všetkých"! Citujú vyhlásenie české parlamentnilisty.cz. Predseda Pirátov v demisii Ivan Bartoš na tlačovej konferencii oznámil, že jeho vyhadzov z postu ministra pre... Čítať ďalej
25 | 09 | 2024 | Ivan Brožík

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť.

Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Telegram tu: https://t.me/hlavnydennik

Zdieľať tento článok
Starší článok Novší článok