Politické divadlo vs. skutočné problémy ľudí
25 | 09 | 2024 I Bari Zajačková

V rozhovore s Mimi Šramovou politický analytik Ján Baránek otvorene hovorí o aktuálnej politickej situácii na Slovensku. Podľa jeho slov súčasná vládna koalícia "hazarduje s dôverou ľudí" a jej vnútorné spory odvádzajú pozornosť od skutočných problémov krajiny.

Koaličné šarvátky unavujú voličov

"Ľudí už to absolútne nezaujíma," konštatuje Baránek k nedávnym sporom v parlamente ohľadom LGBTI symboliky. "Ich zaujíma naozaj, ako budú žiť po novom roku, či to utiahnu finančne." Analytik kritizuje, že namiesto riešenia existenčných otázok sa politici dohadujú o "reklamách na počítači".

Baránek upozorňuje, že ľudia sú unavení z neustálych hádok v parlamente. "Tie prestrelky sú... ono bolo jasné od začiatku, že tie prestrelky budú," hovorí. Podľa neho koalícia dostala "poslednú šancu" od voličov, ale "s ňou narábajú veľmi nezodpovedne".

Slabá opozícia nepredstavuje reálnu alternatívu

K súčasnej opozícii sa Baránek vyjadruje skepticky: "Opozícia nikdy nie je niečo, čo by malo byť jednotné. Je tam z prinútenia." Podľa neho chýbajú skúsení lídri ako v minulosti.

Chýbajú nám štátnici formátu Reagana či Mitterranda

Baránek sa kriticky vyjadruje k súčasnej generácii politikov nielen na Slovensku, ale aj v globálnom meradle. "Kde sa podeli politici? V Európe vládnu hlupáci aktivisti," dodáva Baránek. Kritizuje najmä nedostatok skúseností u mladšej generácie politikov, ako napríklad Michal Šimečka, ktorému podľa neho chýba diplomatická prax a skúsenosti v exekutíve. Podľa jeho slov chýbajú osobnosti formátu Ronalda Reagana či Françoisa Mitterranda, ktorí mali jasné vízie a skúsenosti.

"Ja nechápem, od čias naozaj Degaulle, Mitterrand, Thatcherová, Reagan, ešte aj Bush starší... Kde sa tí politici podeli?" pýta sa Baránek. 

Ako príklad uvádza americkú viceprezidentku Kamalu Harris: "Ona nerozumie absolútne zahraničnej politike, a dnes ten prezident musí tej zahraničnej politike rozumieť." Baránek varuje, že takýto nedostatok kompetencií môže mať vážne dôsledky, dokonca až také, že "sa veľmi veľmi zvýši pravdepodobnosť tretej svetovej vojny".

Analytik zdôrazňuje potrebu skúsených a vzdelaných lídrov, ktorí dokážu navigovať komplexné geopolitické výzvy súčasného sveta. Podľa jeho názoru súčasná politická scéna trpí nedostatkom takýchto osobností, čo môže viesť k nebezpečným rozhodnutiam s ďalekosiahlymi následkami.

Kontroverzná investícia v Šuranoch

Baránek upozorňuje na napätú situáciu okolo plánovanej výstavby baterkárne v Šuranoch. "Tá situácia je veľmi, veľmi napätá. Vláda by to nemala podceňovať, môže na tom padnúť," varuje analytik. Podľa neho majú miestni obyvatelia pravdu vo svojich obavách a vláda by mala s nimi viac komunikovať.

"Stavať na technológiu, ktorá je dopredu odsúdená na zánik, lebo je v príkrom rozpore so zákonmi fyziky, je nezmysel," kritizuje Baránek plánovanú investíciu. Poukazuje na problémy s infraštruktúrou a potenciálne zdravotné riziká pre obyvateľov.

Médiá a dezinformácie

Baránek sa kriticky vyjadruje aj k stavu médií na Slovensku. Podľa neho chýbajú novinári, ktorí by vedeli objektívne informovať bez presadzovania vlastných názorov. "My tu nemáme vychovaných žurnalistov, ktorí vedia, čo to je žurnalistika, že to nie je presadzovanie môjho názoru," konštatuje.

Zároveň varuje pred nebezpečenstvom dezinformácií a manipuláciou s prieskumami verejnej mienky, čo podľa neho môže mať vážne dôsledky pre demokraciu.

Belousovová varuje pred 'projekčným deckom' Šimečkom
Slovenská politická scéna opäť vrie. Tentokrát to rozvírila Anna Belousovová (hnutie Republika), ktorá nešetrila kritikou na adresu opozície, najmä strany Progresívne Slovensko (PS) a jej lídra Michala Šimečku. Vo svojom príspevku na sociálnej... Čítať ďalej
25 | 09 | 2024 | Bari Zajačková

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť.

Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Telegram tu: https://t.me/hlavnydennik

Zdieľať tento článok
Starší článok Novší článok