Parlamentná prestrelka o LGBTI symboloch: Ombudsman vstupuje do hry. "Toto môže mať fatálne následky!"
25 | 09 | 2024 I Bari Zajačková/ TASR

Verejný ochranca práv Róbert Dobrovodský sa rozhodol zasiahnuť do nedávnej parlamentnej šarvátky, ktorá vypukla okolo LGBTI symbolov. V snahe zmierniť napätú situáciu apeluje na poslancov Národnej rady SR, aby pri debatách zachovávali ľudskú dôstojnosť. Dobrovodský zdôrazňuje, že vyostrená rétorika v pléne môže mať ďalekosiahle následky nielen na konanie obyvateľstva, ale aj na rozhodovanie orgánov verejnej moci.

Incident s nálepkami rozpútal vášne

Stredajšie rokovanie parlamentu sa zmenilo na dramatickú slovnú prestrelku, keď podpredseda NR SR Andrej Danko upozornil na nálepky s LGBTI symbolmi na počítači poslankyne Lucie Plavákovej. Danko to označil za reklamu a porušenie rokovacieho poriadku, následkom čoho Plavákovú vykázal zo sály. Poslankyňa však obvinenia rázne odmietla a incident označila za útok na svoju LGBTI identitu.

Opozícia sa zastáva Plavákovej

Incident nezostal bez odozvy. Opozícia sa verejne postavila za Plavákovú a ostro kritizovala nielen návrh na jej vykázanie, ale aj expresívne výrazy poslanca Rudolfa Huliaka na stredajšej tlačovej konferencii. Poslanci napokon v hlasovaní vyhoveli námietke Plavákovej, čím de facto odmietli jej vykázanie zo sály.

VOP varuje pred zraniteľnosťou obyvateľov

Dobrovodský vo svojom vyhlásení upozorňuje na možné dôsledky takýchto incidentov: "Vyostrená rétorika v pléne, ktorá sa dotýka dôstojnosti či základných práv samotných poslancov a poslankýň, môže mať neskôr vplyv na konanie obyvateľstva, ale i na rozhodovanie orgánov verejnej moci. Obyvatelia SR môžu mať oprávnene pocit zraniteľnosti ako aj obavu, že napríklad orgány verejnej moci adekvátne nezasiahnu pri ochrane pred útokom na ľudské práva či pri zásahu do dôstojnosti obyvateľov.

Situácia v parlamente tak zostáva napätá, pričom incident s LGBTI symbolmi odhalil hlbšie rozpory medzi poslancami. Zostáva len dúfať, že výzva Verejného ochrancu práv prispeje k upokojeniu situácie a návratu k vecnej a dôstojnej debate o dôležitých otázkach pre našu spoločnosť.

NAŽIVO: Vyjadrenie podpredsedu NR SR Andreja Danka o vykázaní poslankyne NR SR z rokovacej sály
Vyjadrenie podpredsedu Národnej rady SR Andreja Danka o vykázaní poslankyne NR SR z rokovacej sály: <iframe... Čítať ďalej
25 | 09 | 2024 | Bari Zajačková

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť.

Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Telegram tu: https://t.me/hlavnydennik

Zdieľať tento článok
Starší článok Novší článok