Naše mozgy v zahraničí - Slovensko hľadá cesty spolupráce
25 | 09 | 2024 I Bari Zajačková/ TASR

Slovákov pracujúcich v odborných profesiách v zahraničí netreba vždy presviedčať, aby sa vrátili domov, ale prostredníctvom moderných komunikačných technológií využiť ich potenciál tam, kde sú. Po svojom utorkovom vystúpení na podujatí slovenských profesionálov pôsobiacich v Spojených štátoch s názvom Slovak PRO Summit to novinárom povedal prezident SR Peter Pellegrini, informuje osobitný spravodajca TASR.
        

Prezident vyzval vládu, ministerstvo zahraničných vecí a iné inštitúcie, aby so slovenskými odborníkmi pôsobiacimi v zahraničí viac komunikovali a využívali ich napríklad ako lobistov. Prisľúbil, že ako prezident bude podporovať aktivity, kde možno spoznať takýchto odborníkov zo Slovenska pôsobiacich v cudzine.
        

"Zatiaľ mám pocit, ako keby sa skôr oni domáhali, že nám chcú pomôcť, a my ako keby sme im nevedeli dať odpoveď, ako by nám pomôcť mohli," poznamenal.
        

Na Slovak PRO Summite predtým vystúpil s prejavom, v ktorom hovoril o tom, že Slovensko napríklad potrebuje expertov na prechod k zeleným technológiám vrátane elektromobility, ale aj odborníkov na umelú inteligenciu.
        

Projekt sieťovania slovenských odborníkov v Spojených štátoch ocenil aj minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Juraj Blanár. "Hovorí sa negatívne o tom, že mladí ľudia vycestovávajú do zahraničia – ale predsa to sme chceli, keď sme vstupovali do EÚ," skonštatoval.
        

Dôležité podľa neho však je, aby mladí Slováci po dokončení štúdia v zahraničí, ak sa tam rozhodnú rozvinúť kariéru, ostali spojení so svojou rodnou krajinou a tá mohla využívať ich služby. "A tí, čo sa rozhodnú vrátiť a využiť svoje skúsenosti, tí sú vždy vítaní a budeme im na to vytvárať podmienky," dodal.
        

Projekt Slovak PRO vznikol v roku 2001 ako sieť združujúca asi tisícku slovensko-amerických odborníkov. Jeho úlohou je pomáhať krajanom, pričom tiež organizuje kultúrne či vzdelávacie podujatia. V New Yorku a okolí žije početná slovenská komunita. Mnohí z jej členov pôsobia vo vede, podnikaní, zdravotníctve, technológiách či kultúre.

Europoslankyňa Roth Neveďalová: Nemajú ani politikov, ani odborníkov
Podľa Kataríny Roth Neveďalovej, europoslankyne za Smer-SSD je prístup opozície čisté zúfalstvo, proti ktorému sa ťažko bojuje. Na sociálnej sieti zverejnila status, v ktorom tvrdí, že opoziční „ekonómovia“ netušia, o čom hovoria. Začína mi chýbať... Čítať ďalej
24 | 09 | 2024 | Eka Balaskova

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť.

Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Telegram tu: https://t.me/hlavnydennik