Elitná Ukrajinská brigáda opúšťa Ugledar
26 | 09 | 2024 I Ivan Brožík

 Jednotky 72. brigády sa začali „potichu ale veľmi rýchlo sťahovať“ z Ugledaru na údajne "výhodnejšie" obranné pozície. Informuje Forbes. Jeho správu prevzal web cz24.news.

„Mám dojem, že Ukrajina postupne sťahuje svoje jednotky, aby odovzdala územie Rusku,“ povedal analytik OSINT (spravodajstvo z otvorených zdrojov - pozn. red. HD) Andrew Perpetua.

Správa naznačuje, že ukrajinské sily sa môžu stiahnuť severne od Ugledaru, do obce Bogojavlenka

Za dôvod ústupu z Ugledaru, ktorý Ukrajina drží od začiatku plnohodnotnej vojny, považuje Forbes operáciu Kyjeva v Kurskej oblasti.

„Ukrajinská obrana na východe a bola ochabnutá ešte predtým, ako generálny štáb v Kyjeve minulý mesiac nariadil jednotkám asi ôsmich brigád zaútočiť cez hranice v Kurskej oblasti. Teraz obrana ochabuje rýchlejšie,“ uvádza sa v článku.

Na mape smer Selidovo-Kurachovo

Tu sa Ukrajincom podarilo pozastaviť ruskú ofenzívu za železničnou traťou severne od Cukurino za cenu presunu rezerv sem.

V zásade je možné pochopiť logiku kyjevských stratégov

Keby to neurobili, zrútenie frontu by bolo otázkou niekoľkých dní. A hlavnou otázkou je, nakoľko im tu tieto rezervy budú stačiť. Koniec koncov, akékoľvek rezervy sa skôr či neskôr zvyknú vyčerpať.

V stávke je veľa

 Ak sa Rusom podarí preraziť a ďalej odrezať ďalšiu cestu zo Selidova do Kurachova cez Novodmitrovku, pre Selidovské zoskupenie už nebudú existovať žiadne zásobovacie cesty z juhu. A zabratie územia 3-5 km severne od mesta môže prerušiť poslednú severnú na zásobovanie vhodnú cestu z Pokrovska.

Ďalšie zásobovanie tohto zoskupenia bude možné len prostredníctvom jednej málo priepustnej cesty pozdĺž rieky. Ale aj tá bude pod palebnou kontrolou ruských jednotiek. Čo bude rozsudok pre veľké mesto Selidovo a jeho posádku (bez akéhokoľvek frontálneho útoku).

Kde nič tu nič a švédske Gripeny si poletujú nad Ukrajinou
Bolo to také akože verejné tajomstvo, že vraj Švédsko premýšľalo, premýšľalo, ale rozmyslelo si to. Lenže - nad Ukrajinou sa môže nachádzať až 129 Gripenov. Informuje cz24.news. Keby nemecké médiá v pravú chvíľu „neprezradili tajomstvo“ tým, že... Čítať ďalej
24 | 09 | 2024 | Ivan Brožík

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť.

Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Telegram tu: https://t.me/hlavnydennik

Zdieľať tento článok
Starší článok Novší článok