Zvýšená DPH na ubytovanie môže zničiť slovenský turizmus!
25 | 09 | 2024 I Bari Zajačková/ TASR

Cestovný ruch na Slovensku čelí vážnej hrozbe. Vláda zvažuje uvalenie 23-percentnej dane z pridanej hodnoty (DPH) na ubytovanie, čo by podľa odborníkov mohlo mať katastrofálne následky pre celé odvetvie. Podnikatelia a organizácie pôsobiace v cestovnom ruchu vo Vysokých Tatrách a na Liptove bijú na poplach a varujú pred likvidačnými dôsledkami tohto kroku.

Slovensko stráca konkurencieschopnosť

"Ubytovanie je kľúčové. Nižší výber z dane z ubytovania bude znamenať menej peňazí do nášho rozpočtu, nižšie čerpanie na aktivity v regióne, nižšiu atraktivitu a v konečnom dôsledku aj nižšiu návštevnosť," varuje Lucia Blašková, výkonná riaditeľka Oblastnej organizácie cestovného ruchu Región Vysoké Tatry.

Už teraz je Slovensko o 27 percent drahšie ako Maďarsko a o sedem percent drahšie ako Poľsko. S novým návrhom by sa tento rozdiel ešte prehĺbil. "Vyspelé ekonomiky majú DPH na služby omnoho nižšiu a vedia prečo," upozorňuje Darina Bartková z OOCR Región Liptov.

Hrozba šedej ekonomiky a chaos v účtovníctve

Odborníci sa obávajú, že dramatické zvýšenie DPH povedie k nárastu šedej ekonomiky. Navyše, v cestovnom ruchu by vznikli tri rôzne sadzby DPH - 5% na gastro, 19% za sladené nápoje a 23% za ubytovanie a ostatné atrakcie. "Myslíme si, že je to nezmysel a cestovný ruch by mal ísť v jednom balíku, jednotnej DPH," kritizuje Jaroslav Strachan, manažér strediska Strachan Ski Center.

Európa ide opačným smerom

Martin Novotný z Asociácie hotelov a reštaurácií Slovenska poukazuje na to, že väčšina európskych krajín má DPH na ubytovanie pod 10%. "V Českej republike je sadzba DPH 12 percent, v Maďarsku päť percent, v Poľsku osem a v Rakúsku desať percent," uvádza Novotný.

Podnikatelia veria, že zvíťazí zdravý rozum a vláda prehodnotí svoj návrh. V stávke je budúcnosť slovenského turizmu, ktorý sa ešte stále spamätáva z následkov pandémie. Ostáva len dúfať, že hlasy odborníkov budú vypočuté a cestovný ruch zostane prioritou, ako bolo sľúbené v programovom vyhlásení vlády.

Blanár v OSN žiada ukončiť vojnu na Ukrajine diplomatickou cestou
V nočnom vystúpení pred Bezpečnostnou radou OSN minister zahraničných vecí SR Juraj Blanár predniesol silný apel na mierové riešenie konfliktu na Ukrajine. Jeho prejav, umožnený Slovinskom ako predsedníckou krajinou BR, rezonoval v sále plnej... Čítať ďalej
25 | 09 | 2024 | Bari Zajačková/ TASR

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť.

Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Telegram tu: https://t.me/hlavnydennik

Zdieľať tento článok
Starší článok Novší článok