Blanár v OSN žiada ukončiť vojnu na Ukrajine diplomatickou cestou
25 | 09 | 2024 I Bari Zajačková/ TASR

V nočnom vystúpení pred Bezpečnostnou radou OSN minister zahraničných vecí SR Juraj Blanár predniesol silný apel na mierové riešenie konfliktu na Ukrajine. Jeho prejav, umožnený Slovinskom ako predsedníckou krajinou BR, rezonoval v sále plnej svetových lídrov.

Slovensko stojí za územnou celistvosťou Ukrajiny

Blanár hneď v úvode zdôraznil jednoznačnú podporu Slovenska pre zvrchovanosť a územnú celistvosť Ukrajiny. "Hranice musia byť rešpektované a nesmú byť menené silou," vyhlásil rezolútne. Pripomenul tiež konzistentný postoj Slovenska, ktoré neuznalo ani nezávislosť Kosova, ani ruskú anexiu Krymu a ďalších ukrajinských území.

Vojna sa nedá vyhrať, iba ukončiť diplomaciou

Minister poukázal na alarmujúci fakt, že ani po dvoch a pol rokoch konfliktu sa neobjavil záväzok veľmocí k mierovému procesu. "Slovensko vyzýva všetky zúčastnené strany, aby odsunuli nabok rozdiely a namiesto toho sa sústredili na zastavenie utrpenia a ničenia Ukrajiny," apeloval Blanár. Zdôraznil, že vojenské riešenie sa ukázalo ako nereálne a jedinou cestou je dialóg.

Globálne dôsledky a budúcnosť v EÚ

Blanár upozornil na ďalekosiahle dôsledky konfliktu na svetovú energetickú a potravinovú bezpečnosť. Zároveň načrtol pozitívnu víziu budúcnosti Ukrajiny v Európskej únii. Informoval o pripravovanom spoločnom zasadnutí vlád SR a Ukrajiny a o pripravenosti Slovenska poskytovať Ukrajine energetickú pomoc.

Výzva na návrat k diplomacii

"Cítim náladu aj tu v New Yorku, že čoraz viac predstaviteľov krajín si myslí, že toto je jediná cesta a je potrebné sa k tomu vrátiť," uzavrel Blanár svoj pôsobivý prejav, ktorý rezonoval v diplomatických kruhoch. Jeho vystúpenie jasne demonštrovalo odhodlanie Slovenska prispieť k mieru a stabilite v regióne.

Naše mozgy v zahraničí - Slovensko hľadá cesty spolupráce
Slovákov pracujúcich v odborných profesiách v zahraničí netreba vždy presviedčať, aby sa vrátili domov, ale prostredníctvom moderných komunikačných technológií využiť ich potenciál tam, kde sú. Po svojom utorkovom vystúpení na podujatí slovenských... Čítať ďalej
25 | 09 | 2024 | Bari Zajačková/ TASR

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť.

Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Telegram tu: https://t.me/hlavnydennik

Zdieľať tento článok
Starší článok Novší článok