Vytriezvenie prišlo zo Západu: Zelenského vojnový sen zničili jednou vetou
24 | 09 | 2024 I Gabriela Fedičová

"Neurobíme to, a to z dobrého dôvodu," uviedol Olaf Scholz.

Nemecko nemá v úmysle uvoľniť obmedzenia uvalené na Ukrajinu v súvislosti s použitím nemeckých zbraní proti Rusku, napriek naliehaniu Kyjeva, povedal v New Yorku nemecký kancelár Olaf Scholz, informuje maďarský portál Mandiner.

Nemecká vláda urobila „veľmi jasné“ rozhodnutia týkajúce sa vojenskej podpory poskytovanej Ukrajine, ktorá má zabrániť odpáleniu rakiet hlboko na ruskom území, uviedol Scholz tesne pred stretnutím s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským.

"To neurobíme. A je na to dobrý dôvod " - dodala nemecká kancelárka, ktorá odcestovala do Spojených štátov na Valné zhromaždenie OSN.

Ukrajinský prezident vytrvalo vyzýval západných spojencov, aby Ukrajine umožnili použiť rakety dlhého doletu na útoky na ciele za frontovými líniami vojny vrátane ruských logistických centier a vojenských základní.

Spomedzi zbraní, ktoré už Nemecko dodalo, má odpaľovacie zariadenie rakiet MARS II v súčasnosti najväčší dosah 84 kilometrov.

Samohybná húfnica Panzerhaubitze 2000 s doletom 56 kilometrov slúži aj v ukrajinskej armáde. Berlín povolil Kyjevu použiť obe zbrane v Charkovskej operácii. Scholz však viackrát vylúčil dodávku presných zbraní s dlhým doletom na Ukrajinu – bez ohľadu na rozhodnutia spojencov z NATO. Kancelárka odmieta odovzdanie nemeckého manévrovacieho robotického lietadla Taurus, ktoré má dolet asi 500 kilometrov, s odvolaním sa na: "...znamenalo by to vysoké riziko eskalácie“ .

Proti vyslaniu rakiet je podľa prieskumov aj väčšina Nemcov. Na druhej strane Spojené štáty, Veľká Británia a Francúzsko už dodali Kyjevu manévrovacie robotické lietadlá s doletom 300 kilometrov. Tieto krajiny v súčasnosti diskutujú o tom, či by sa takéto zbrane mali vo všeobecnosti povoliť proti cieľom na ruskom území. Diskusia o téme je na programe tohtotýždňového stretnutia Volodymyra Zelenského a amerického prezidenta Joea Bidena vo Washingtone.

Ruský prezident Vladimir Putin predtým vyhlásil, že Rusko bude považovať rozmiestnenie presných zbraní dlhého doletu proti cieľom hlboko na ruskom území za priamu vojnu s NATO.
 
Herecké nebo plače. Zomrel HEREC, ktorý hral hlavnú úlohu v jednom z najvýznamnejších slovenských FILMOV
Vo veku 80 rokov zomrel v sobotu (21. 9.) herec Marián Bielik. Posledná rozlúčka sa uskutoční vo štvrtok (26. 9.) v bratislavskom krematóriu na Hodonínskej ulici. Na sociálnej sieti o tom informovala jeho dcéra Katarína Štrbová-Bieliková. Bielik... Čítať ďalej
24 | 09 | 2024 | Gabriela Fedičová

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť.

Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Telegram tu: https://t.me/hlavnydennik