Michal Kovačič bude ŽALOVAŤ televíziu Markízu (VIDEO)
24 | 09 | 2024 I Eka Balaskova

Michal Kovačič bol dlhé roky tvárou politickej diskusie Na telo, ktorú vysiela TV Markíza. Po prejave politického aktivizmu, ktorý predviedol v máji, prišla „odmena“ v podobe výpovede. Je koniec septembra a Kovačič v relácii Rozhovory so Šimonom oznámil, že bude televíziu žalovať, pretože svoju výpoveď považuje za neplatnú.

Kovačič konštatoval, že sa mu do toho veľmi nechcelo, no s odbormi sa zhodli, že je to potrebné. Stalo sa tak po tom, ako v máji počas svojich dvoch minút aktivistu v živom vysielaní hovoril o cenzúre a tlakoch. Televízia reagovala odmietnutím obvinení, ktoré boli podľa nej nekorektné a vysvetlili, že inštitút prázdneho kresla sa „donekonečna“ uplatňovať nedá. Následne v televízii vznikli odbory, chystal sa štrajk. Televízia nepodľahla a Michal Kovačič podal výpoveď. Tú odbory považovali za protiprávnu, preto aj v súčasnosti súhlasia s jeho krokom obrátiť sa na súd.

Nechcelo sa mu do toho

„Úprimne povedané, mne sa do toho veľmi nechcelo. Ale na druhej strane, práve kolegovia z odborov, s ktorými sme sa o tom bavili, povedali, že bez ohľadu na to, že to nie je žiadny sen s niekým sa doťahovať roky na súde, sme sa zhodli a dohodli, že je to potrebné. Odbory vyslovene vyhlásili, že výpoveď bola protiprávna a treba to urobiť. S kolegami som sa zhodol a súhlasil som s tým, že žalobu treba podať,“hovorí Kovačič v relácii Rozhovory so Šimonom.

Kosová: Denník N zase nepísal pravdu
Súdna rada Slovenskej republiky pozvala na svoje septembrové zasadnutie eurokomisára Didiera Reyndersa "Zastúpenie Európskej komisie na Slovensku ani komisár Didier Reynders nedostali pozvanie na štvrtkové zasadnutie súdnej rady k správe o právnom... Čítať ďalej
23 | 09 | 2024 | Ivan Mihale

Príbeh Kovačičovho „pádu“ v Markíze

„Vzhľadom na objektívne dramaturgické výzvy v posledných týždňoch a s tým súvisiacu potrebu zabezpečiť názorovú pluralitu budú dve relácie pred voľbami do Európskeho parlamentu, ktoré sa uskutočnia v sobotu 8. júna 2024, poslednými v jarnej časti našej programovej štruktúry,“ oznámila televízia po tom, čo Kovačič na záver poslednej májovej relácie vystúpil s prejavom aktivistu.

Kritiku odmietli

„Odmietame akékoľvek obvinenia z cenzúry ako nekorektné a neodôvodnené. TV Markíza vždy prináša objektívne a nezávislé spravodajstvo. Redakcia spravodajstva TV Markíza pracuje v štandardnom režime s fungujúcim editorským procesom a v súlade s profesionálnymi a etickými normami,“ uviedla Markíza v reakcii na Kovačičov výstup.

Televízia zareagovala aj na predčasné stiahnutie Na telo z vysielania kvôli problémom s bojkotom vládnych politikov. Tí odmietali účasť v politickej diskusii kvôli tomu, že diskusia nebol vyvážená, že sa Kovačič v mnohom staval na stranu opozície, lebo pri diskusii sa nesprával rovnako ku koaličným a opozičným hosťom. „Reláciu Na telo sme paradoxne niekoľko týždňov podporovali tým, že sme ju vysielali za uplatnenia inštitútu prázdneho kresla v bezprecedentnom rozsahu, a to napriek bojkotu a dramaturgickým nárokom,“ skonštatovala TV Markíza na margo ďalšieho problému, ktorý si narobil sám Michal Kovačič svojím správaním.

Nepomohol štrajk, nepomohli vyhrážky

Viacero tvárí mediálneho priestoru, vrátane tých z Markízy sa Michala Kovačiča zastalo a hrozil dokonca štrajk. Televízia nepoľavila s tým, že sú schopní vysielať z Prahy a celá situácia vyústila do výpovede pre moderátora.

„Ak napokon bude jediným výsledkom celej situácie, že Peter Gažík sa ma zbaví, ale konečne sa prihlási k základom novinárčiny a bude garantovať redakcii slobodu, považujem svoju misiu v Markíze za splnenú. Po 16 rokoch opúšťam najlepší spravodajský tím na Slovensku, ale veľmi mu držím palce a nielen počas dvojmesačnej výpovednej doby, ale aj potom mu budem určite pomáhať akokoľvek bude potrebovať v boji za slobodu v médiách,“ povedal koncom júna Kovačič.

Kovačičova "bodka" za reláciou Na telo (Aktualizované o reakciu TV Markíza)
Michal Kovačič nedeľnú politickú diskusnú reláciu TV Markíza Na telo ukončil monológom, v ktorom sa divákom posťažoval na cenzúru. Povedal aj, že Slovensko čelí tlakom od politikov, ale aktuálne aj od vedenia televízie. V predposlednej časti... Čítať ďalej
27 | 05 | 2024 | Ivan Mihale

Odbory stoja za ním

V Markíze ako reakcia na „nátlak“ na zamestnancov vznikla ešte v júni odborová organizácia, v ktorej vedení figuroval aj Kovačič.

„Spravodajské odbory TV Markíza vítajú rozhodnutie, dnes už nášho bývalého kolegu a predsedu Michala Kovačiča, podať žalobu voči Televízii Markíza o určenie neplatnosti skončenia jeho pracovného pomeru. Člena odborového orgánu nie je možné prepustiť bez súhlasu odborovej organizácie, my sme náš nesúhlas navyše podložili rozsiahlou argumentáciou. Sme pripravení Michalovi poskytnúť plnú súčinnosť pri dokazovaní," reagovali pre Aktuality.sk na novinku odbory, ktoré boli založené ešte začiatkom leta.

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť.

Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Telegram tu: https://t.me/hlavnydennik