Kde nič tu nič a švédske Gripeny si poletujú nad Ukrajinou
24 | 09 | 2024 I Ivan Brožík

Bolo to také akože verejné tajomstvo, že vraj Švédsko premýšľalo, premýšľalo, ale rozmyslelo si to. Lenže - nad Ukrajinou sa môže nachádzať až 129 Gripenov. Informuje cz24.news.

Keby nemecké médiá v pravú chvíľu „neprezradili tajomstvo“ tým, že Švédsko má v balíku pomoci Ukrajine (400 miliónov eur) zakotvené aj náhradné diely pre lietadlá JAS 39 Gripen od firmy SAAB, Švídsko by bolo čisté ako ľalia.

Kde to má logiku?

No nemá, žiadnu. Samozrejme, že nikto nepošle náhradné diely pre lietadlá, ktoré neexistujú. Sú a podľa celkového počtu hovoríme o 129 kusoch lietadiel, ktoré sa už niekde nachádzajú na území Ukrajiny alebo susedných krajín.

Dobre utajený podvod

Celá operácia prebiehala pod starostlivým krytím, vrátane informačného. V máji bol kancelár Olaf Scholz na návšteve Švédska, kde už rokovania o týchto dodávkach prebiehali naplno. Švédsko požadovalo, aby Berlín dodal rakety TAURUS, ktoré sa pre švédske Gripeny dokonale hodia. Scholz sa zarazil, operácia takmer skrachovala, ale pokračovala bez nemeckej účasti.

Zastierací manéver?

Napodiv sa „únik“ informácií o náhradných dieloch zhodoval s obdobím vášnivých diskusií o dodávkach rakiet dlhého doletu Ukrajine, ktoré mali byť údajne určené pre F16. 

Gripeny sa svojimi vlastnosťami príliš nelíšia od F16, sú síce staršie a za letu narobia viac rámusu, ale pre odpaľovanie rakiet dlhého doletu na ciele hlboko v Rusku sa celkom hodia.
Okrem toho nie je škoda o ne prísť, pretože Švédsko sa chystá nakúpiť veľkú várku najnovších F35, čo bolo Švédom sľúbené ako bonus za vstup do NATO.

A konečne – Olaf Scholz odletel do USA, aby sa stretol s Joe Bidenom. Nie je teda vylúčené, aj napriek jeho striktnému vyhláseniu, že pre Gripeny na Ukrajine predsa len tie TAURUSy budú.

Ukrajinská nočná mora sa naplnila: obrnené vozidlá jadrovej veľmoci sa valia na fronte (Fotografie)
Podozrenia Spojených štátov sa možno potvrdili. Bolo predložených niekoľko fotografických dôkazov, že ruská armáda začala počas vojny na Ukrajine používať obrnené vozidlá čínskej výroby , zdôraznil Portfolio . Vzniklo niekoľko fotografií, na... Čítať ďalej
24 | 09 | 2024 | Gabriela Fedičová

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť.

Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Telegram tu: https://t.me/hlavnydennik