Čínski lekári objavili nový nebezpečný VÍRUS! Môže napadnúť aj ľudí
24 | 09 | 2024 I Gabriela Fedičová

Čínski vedci a lekári objavili úplne nový vírus. Hoci sa im zatiaľ podarilo odhaliť iba niekoľko prípadov infekcie, lekári z Číny tvrdia, že vírus môže vyvolať dokonca aj neurologické ochorenie.

Čínski vedci tvrdia, že objavili až doteraz úplne neznámy vírus. Prenášajú ho kliešte a podľa vedcov je schopný infikovať nielen zvieratá, ale aj ľudí. S odvolaním sa na Live Science o tom informoval server TN.cz.

Hoci sa im zatiaľ podarilo odhaliť iba niekoľko prípadov infekcie, lekári z Číny tvrdia, že vírus môže vyvolať dokonca aj neurologické ochorenie.

Navyše, testy odhalili, že choroba môže spôsobiť aj problémy so zrážanlivosťou krvi a dokonca aj ničiť niektoré tkanivá.

New England Journal of Medicine už publikovať štúdiu, vďaka ktorej sa dozvedáme, že ochorenie oblo prvýkrát potvrdené u pacienta už v roku 2019. V čínskom meste Ťin-čou vtedy prijali 61-ročného muža s horúčkou. Pacient sa sťažoval na bolesti hlavy a trápilo ho zvracanie. Týmito príznakmi začal trpieť približne po piatich dňoch od návštevy mokradí vo Vnútornom Mongolsku.

Nakazil ho kliešť

Hoci lekári okamžite nasadili liečbu antibiotikami, stav pacienta sa rýchlo zhoršoval. Vďaka tomu im napadlo, že ide o vírus. Muž navyše priznal, že si z mokradí priniesol prisatého kliešťa. Nový vírus preto dostal pomenovanie WELF – Wetland vírus, z anglického slova wetland, čiže mokraď.

„Neskoršie krvné testy ukázali, že pôvodcom bol  doposiaľ neznámy orthonairovirus. Ten patrí do skupiny príbuzných vírusov, ktorými sú kliešte bežne infikované. Spadá do nej aj vírus, ktorý stojí za krymsko-konžskou hemoragickou horúčkou. Toto vzácne a smrteľné ochorenie sa môže šíriť na človeka prostredníctvom kliešťov, alebo vystavením telesným tekutinám infikovaných ľudí,“ uvádza portál TN.cz.

Hľadali v archívoch

Keď sa vedci snažili nájsť ďalšie prípady nákazy, museli sa poobzerať v archívoch. Podarilo sa im objaviť 20 ďalších prípadov, pričom priebeh ochorenia bol v jednom z nich mimoriadne vážny. „Vírus môže prenášať päť rôznych druhov kliešťov. Bolo by preto na mieste zlepšiť sledovanie populácie kliešťov,“ povedal pre Daily Mail jeden z tímu vedcov.

Známa ekonómka Remišová prehovorila (VIDEO)
Konsolidácia – to je slovo, ktorému na Slovensku už zhruba týždeň rozumie každý. Platí to aj pre Veroniku Remišovú z bývalého OĽaNO, teda z jeho časti Za ľudí. Tá si myslí, že koalícia neprijíma opozičné návrhy preto, lebo z nich má premiér strach.... Čítať ďalej
24 | 09 | 2024 | Eka Balaskova

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť.

Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Telegram tu: https://t.me/hlavnydennik