"Do Dánska na stáž!" Kéryho nekompromisný recept pre domáce médiá
25 | 09 | 2024 I Eka Balaskova

Poslanec Národnej rady (NR) SR Marián Kéry (Smer-SSD) ako predseda Zahraničného výboru NR SR mesiac čo mesiac absolvuje niekoľko prijatí veľvyslancov a zahraničných delegácií. Na Facebooku konštatuje, že niektoré z nich mu utkvejú v pamäti na dlhšie. K tým, ktoré radí medzi príjemné spomienky, priradil aj dvojhodinový neformálny rozhovor s novinármi z Dánska s úmyslom spoznať a následne odprezentovať Slovensko v ich domovine.

Popri hlavných politických témach, ako novelizácia Trestného zákona, či konflikt Rusko-Ukrajina Kéry s novinármi hovoril aj o vzťahoch slovenskej vlády s niektorými médiami. V rámci menej formálnych tém prebrali aj dánsky šport či kultúrne osobnosti. Z celého rozhovoru si však Kéry odnáša pocit empatie a vzájomného počúvania sa, čo mnohým slovenským novinárom chýba.

Hlavná téma - politika

Samozrejme, najväčšia časť nášho rozhovoru bola venovaná vnútornej a zahraničnej politike Slovenskej republiky.

„Obraz, ktorý si dánska verejnosť o situácii na Slovensku vytvára len nepriamo, prostredníctvom britských a amerických denníkov a tlačových agentúr, som sa snažil doplniť aj o pomyselné slovenské názorové farby,“píše Kéry s tým, že veľká časť rozhovoru bola venovaná nie len vnútornej, ale aj zahraničnej politike SR.

Parlament odsúhlasil žiadosť o pozbavenie mlčanlivosti šéfa NBÚ
Národná rada (NR) SR v utorok odsúhlasila oslobodenie od povinnosti mlčanlivosti riaditeľa Národného bezpečnostného úradu (NBÚ) Romana Konečného. O pozbavenie mlčanlivosti žiadal Úrad inšpekčnej služby (ÚIS). V žiadosti sa policajti odvolávali na... Čítať ďalej
24 | 09 | 2024 | Gabriela Fedičová/TASR

O Trestnom zákone

V rámci otázok okolo Trestného zákona uviedol na pravú mieru to, že novela mala zosúladiť niektoré ustanovenia a sadzby s šurópskymi štandardmi.

„Predovšetkým som však vyjadril ľútosť nad tým, že opozícia zneužíva zložitosť tejto problematiky na zavádzanie verejnosti, hoci vláda neignoruje názory expertov a v danej veci vedie dialóg aj s Európskou komisiou, ktorej prípadné opodstatnené a konštruktívne pripomienky si nemá problém osvojiť,“ dopĺňa poslanec informácie.

Ďalšia téma - Rusko

„V debate s dánskymi novinármi som zdôraznil, že vojenská intervencia Ruska na Ukrajine, vyhlásenie Donecka, Luhanska, Chersonu a Záporožia za súčasť Ruskej federácie považujem za hrubé porušenie medzinárodného práva. Slovensko aj preto, v rámci svojich možností, poskytovalo a bude poskytovať Ukrajine významnú pomoc. Na druhej strane som ale odmietol označovanie ľudí za obhajcov prezidenta Putina len preto, že volajú po mieri a chcú ukončiť vzájomné zabíjanie. Netreba zabúdať ani na to, že veľký podiel na súčasnej tragédii majú tiež USA, NATO a EÚ a ich dvojité štandardy v zahraničnej politike,“ pokračuje Kéry.

Vzťahy vlády s médiami

„V diskusii sme sa venovali aj vzťahom medzi vládou – predovšetkým jej predsedom Robertom Ficom na jednej strane a niektorými médiami a neziskovými organizáciami na strane druhej. Tu som spomenul aj skutočnosť, ktorá dané vzťahy ovplyvňuje – a síce, že nikomu by sa zrejme nepáčilo byť terčom účelového očierňovania najmä zo strany médií, ovládaných zahraničnými vlastníkmi, či progresívne a liberálne ladenými neziskovými organizáciami,“informuje ďalej Kéry s tým, že v diskusii sa dotkli aj ďalších náročných a aktuálnych politických tém, ako je konsolidácia verejných zdrojov, témy LGBTI a rodovej rovnosti.

"Brusel chce chudobných a závislých Európanov," varuje Mazurek
V exkluzívnom rozhovore europoslanec Milan Mazurek ostro kritizuje aktuálne smerovanie Európskej únie. Nešetrí slovami na adresu Green Dealu, ktorý označuje za nezmysel odtrhnutý od reality ani nového migračného paktu, v ktorom vidí ohrozenie... Čítať ďalej
24 | 09 | 2024 | Ivan Mihale

Došlo aj na menej formálne témy

„Keď sa ma dánski novinári spýtali, čo, respektíve koho si ako prvého predstavím v súvislosti s Dánskom, odpovedal som, že predovšetkým herca Madsa Mikkelsena, ktorý hral napríklad aj v jednom z filmov o Jamesovi Bondovi,“ odhaľuje Kéry a pokračuje ďalšími kultúrnymi, či športovými príkladmi z futbalu, či tenisu. Nevynechal ani známeho rozprávkara Hansa Christiana Andersena.

Empatia, nie silou mocou zaháňanie do kúta

„Napriek skutočnosti, že Slovensko a Dánsko nemajú od seba geograficky príliš ďaleko, ich rozdielny historický vývoj pri vzájomnom spoznávaní reálií, politiky, kultúry obidvoch štátov a mentality ich obyvateľov vyžaduje istú dávku empatie a tolerancie. Kultivovaný prístup dánskych žurnalistov, ktorý sa významnou mierou podpísal pod úprimný, otvorený a konštruktívny dialóg, bol pre mňa v tomto smere veľkým osviežením. Viacerí slovenskí novinári, ktorí mnohokrát voči politikom vystupujú agresívne a snažia sa ich silou mocou zahnať do kúta, sa majú od svojich dánskych kolegov čo učiť,“uzavrel poslanec

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť.

Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Telegram tu: https://t.me/hlavnydennik

Zdieľať tento článok
Starší článok Novší článok