Českí Piráti o "podrazákovi" Fialovi
25 | 09 | 2024 I Ivan Brožík

Českí Piráti sa na tlačovke vyplakali: "Vykopli nás z vlády. Nech Fiala odvolá všetkých"! Citujú vyhlásenie české parlamentnilisty.cz.

Predseda Pirátov v demisii Ivan Bartoš na tlačovej konferencii oznámil, že jeho vyhadzov z postu ministra pre miestny rozvoj a vicepremiéra pre digitalizáciu je podraz od premiéra Petra Fialu. Koalícia SPOLU si tým podľa Bartoša zametá cestičku k spolupráci s ÁNO v budúcom volebnom období.

Fialova pirueta

Na tlačovej konferencii na prekvapenie všetkých premiér Petr Fiala vyhlásil, že chce odvolať ministra pre miestny rozvoj a vicepremiéra pre digitalizáciu Ivana Bartoša. Ten pritom ešte po rannej schôdzke s Fialom hovoril o vládnych prioritách na budúce mesiace a vyhlásil, že "sa maká ďalej."

Podraz a basta

Fialovo náhle rozhodnutie vyvolalo rozruch a tiež tvrdú kritiku. Z radov Pirátov sa ozývali hlasy o zrade a svinstve, kritickí sú aj politici z iných strán a tiež množstvo komentátorov a politológov. Ako o podraze o svojom vyhadzove hovorí aj Ivan Bartoš.

Fiala koketuje s Babišom?

„Dnešný deň Fialovo zoskupenie SPOLU oficiálne začalo cestu k zloženiu vlády s Andrejom Babišom. Ak by som mal rokovanie pána premiéra popísať jedným slovom, tak to bol podraz, ktorý postrádal základné prvky ľudskej slušnosti,“ uviedol Bartoš s tým, že Fiala mu na ich spoločnom stretnutí nič nenaznačoval.

„Volal mi až pol hodiny pred tou svojou tlačovou konferenciou, že zmenil názor,“ uviedol Bartoš. „Ja som nikdy nemal veľké ilúzie o nejakom morálnom kódexe iných politických strán v tejto krajine, ale napriek tomu ma po troch rokoch spoločného fungovania vo vláde toto konanie prekvapilo. Možno preto, že Piráti vždy držali dohody, my konáme férovo a konáme otvorene,“ pokračoval Bartoš.

Český prezident zmenil rétoriku: Ukrajina musí byť realistickejšia
Český prezident Pavel: Ukrajina sa musí vyrovnať so stratou území Ukrajinské orgány musia byť realistickejšie a vyrovnať sa so stratou niektorých území počas konfliktu. Uviedol to český prezident Petr Pavel, informuje denník The New York Times... Čítať ďalej
23 | 09 | 2024 | Ivan Mihale

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť.

Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Telegram tu: https://t.me/hlavnydennik

Zdieľať tento článok
Starší článok Novší článok