Kosová: Denník N zase nepísal pravdu
23 | 09 | 2024 I Ivan Mihale

Súdna rada Slovenskej republiky pozvala na svoje septembrové zasadnutie eurokomisára Didiera Reyndersa

"Zastúpenie Európskej komisie na Slovensku ani komisár Didier Reynders nedostali pozvanie na štvrtkové zasadnutie súdnej rady k správe o právnom štáte. Tvrdí to Európska komisia, ktorá reagovala na ostrú kritiku rady. Odmietla aj tvrdenia, že do správy nezapracovala príspevok súdnej rady," napísal ešte 20. septembra dezinformačný denník N. Je to nepravda, ohradzuje sa predsedníčka Súdnej rady Slovenskej republiky Marcela Kosová.

Predsedníčka Súdnej rady Slovenskej republiky Marcela Kosová sa ohradzuje voči informácii, zverejnenej v Denníku N, ktorý uvádza, že komisár Didier Reynders nedostal pozvanie na plánované septembrové zasadnutie súdnej rady. Práve naopak. Iniciatívou predsedníčky súdnej rady bolo prediskutovať identifikované nedostatky Správy o právnom štáte v priamej diskusii s eurokomisárom. K tomu vyvinula aj konkrétne kroky.

Oficiálne pozvanie bolo zaslané dňa 9. septembra 2024 o 12.57 hod. priamo na emailovú adresu Didiera Reyndersa ako aj oficiálnu emailovú adresu komisie. Doporučenou zásielkou bolo odoslané v ten istý deň. Ani z jednej emailovej adresy nebola prijatá spätná informácia o nedoručení pozvánky prípadne akomkoľvek technickom či inom zlyhaní pri jej odosielaní.

Odhliadnuc od toho, celé stanovisko Súdnej rady Slovenskej republiky aj s informáciou o pozvaní eurokomisára bolo v slovenskom aj anglickom jazyku zverejnené na webovej stránke súdnej rady dňa 9. septembra 2024 spolu s celým stanoviskom rady v oboch jazykoch a následne medializované širokým spektrom médií.

„Je smutné, že komisia okamžite reagovala na otázky Denníka N, pričom so súdnou radou nekomunikovala. Je nedôstojné odkazovať si s komisiou tieto skutočnosti cez médiá, našu výhradu budem komunikovať priamo komisii. Súdna rada čakala takmer dva mesiace, kým sa odstránia „technické“ problémy, pre ktoré bolo na poslednú chvíľu zrušené stretnutie k Správe o právnom štáte v júli 2024. Keďže sme sa nedočkali, museli sme konať, “ uviedla Marcela Kosová.

Predsedníčka pripomenula tiež fakt, že pokiaľ je nejaký zdroj v Správe o právnom štáte uvedený formálne takzvane „pod čiarou“ ešte neznamená, že jeho obsah bol zohľadnený, alebo že by s ním komisia pracovala aspoň formou polemiky. „Trváme na svojom odbornom stanovisku, v ktorom sú rozobraté a kritizované aj takéto situácie. Ak niekto tvrdí, že sme sa týmto stanoviskom zapojili do politiky, tak pripúšťa, že Správa o právnom štáte je politický nástroj,“ dodala Marcela Kosová.

Kollár o “životom skúšaných a frustrovaných” političkách PS
Ak ste video od Zoroslava Kollára čakali v sobotu, boli ste možno sklamaní. Ak ste ho videli v nedeľu, mohli ste byť znechutení. Kým? „Odborníčkami“ z PS. Podnikateľ a videobloger totiž priniesol Pozdrav Michalovi Šimečkovi č. 2, v ktorom sa... Čítať ďalej
23 | 09 | 2024 | Eka Balašková

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť.

Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Telegram tu: https://t.me/hlavnydennik