Hlas ľudu: Ida Rapaičová o hercoch, kultúre a politike. Ida nie je Magda
23 | 09 | 2024 I Mária Škultétyová

Obidve sú herečky a obidve boli v politike. Ida  hovorí, že sa tam ocitla prekvapivo. Že skôr politika potrebovala ju ako ona politiku. Našťastie, veľmi skoro prišla na to, že na politiku nemá talent. Lebo aj v politike treba talent. Podľa nej je ideálne, ak je politikom štátnik. Podľa mňa je nešťastím, keď sa k politike vyjadrujú hlupáci ako Magda.

V rozhovore Na palete sa pani Ida vyjadrila aj ku kultúre a k médiám.

Ak sa médiá odklonia od základného poslania a chcú byť viac svetoví ako slovenskí, tak niekde sa stala chyba. Do kultúry sa dostávajú aj ľudia, ktorí s kultúrou nemajú nič spoločné. Ani ich prejav, ani ich myslenie. Moderátor jej pripomenul, že aj v časoch jej pôsobenia v politike sme boli svedkami hnutia Zachráňme kultúru. Opýtal sa, čo hovorí na to, že dnes sa deje niečo podobné.

A odpoveď?

„Nekomentujem. Dovoľte mi mlčať, pretože nestačím sa čudovať, čoho všetkého sú ľudia schopní. A okrem toho si myslím, že na ulici sa podobné veci neriešia. Keď už máme svoj štát, musíme sa naučiť vládnuť mu. Slovami sa veci neriešia. A už vôbec nie krikom, invektívami, ktoré stavajú medzi ľudí múry. Existovať dnes vo svete nie je jednoduché. Svet sa otvára a to by malo viesť k tomu, že ľudia sú k sebe citlivejší. Ale deje sa opak. Reč nie je problém, jazyk bol vždy rozdielny.

Som šťastná, že máme svoj štát, veď to je túžbou každého národa. Žiadna veľká kniha nehovorí, že ľudia sa majú zabíjať. Nie ovládať jeden druhého, ale naučiť sa súžitiu s inými. Podľa Stanislavského sú dva typy ľudí. Jedni milujú divadlo v sebe a druhí seba v divadle.“

„Vaša generácia bola atraktívna aj tým, že ste boli autentickí. Ľudia na vás spomínajú s nostalgiou,“ takto moderátor nasmeroval rozhovor k jej hereckému životu.

„Žila som v dobe, keď sa veľké médiá len rodili. Ja osobne som mala rada záporné postavy. Pri nich treba hľadať príčiny, prečo sú ľudia zlí. Nikdy som sa nechcela nikomu podobať. Mala som isté vzory. Ladislav Chudík, Eva Kristínová boli moje herecké vzory, Kristínová ma priviedla k recitovaniu a Viliam Záborský mi bol vzorom v javiskovej reči. Hrala som svetových autorov, ale rada som stvárňovala aj našich klasikov. Timrava je svetová autorka, hoci žila len v dvoch dedinkách.“

A či závidí mladej generácii hercov?

Nezávidí. Čo je technika, zažila pri nahrávaní. Technika by rada nahradila živého človeka, ale živý človek je živý človek. Keď išlo živé vysielanie, všetci, či za kamerou, alebo pred kamerou, všetci ťahali za jeden povraz. Dnes každý ťahá sám za seba.

„Vás použili ako známu tvár v politike,“ hovorí moderátor, a pýta sa, čo si myslí o tom,  že dnes sú herci na demonštráciách používaní v politickom boji a na politické ciele.

„Tak ako sú dobrí v postavách na javisku, v politike nie sú ani zaujímaví.  Stačí len,  že sú. Myslia si o sebe, že stačí byť. Stať sa známy ako herec  je jedna vec a stať sa známy ako politik je druhá vec,“ odpovedá umelkyňa.   LGBT  a nové trendy v kultúre ju neovládajú.  Rešpektuje ich a zároveň si myslí, že netreba s tým chodiť na ulicu a vykrikovať. Zaujíma ju, čo sa deje v spoločnosti, ale  to, čo kto robí vo svojej spálni,  ju nezaujíma. Naša herecká legenda verí aj v dobrú budúcnosť slovenského divadla. A hoci Nedeľné chvíľky poézie nám v televízii ukradli, verí, že poézia si na ľudí počká. Poézia má dlhší život , ako je ten náš ľudský.

Pozn. redakcie HD: Tento článok  je výlučne názorom jeho autora. Obsah sa nemusí zhodovať s názormi redakcie.

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 

Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť.

Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Telegram tu: https://t.me/hlavnydennik