Europoslankyňa Roth Neveďalová: Nemajú ani politikov, ani odborníkov
24 | 09 | 2024 I Eka Balaskova

Podľa Kataríny Roth Neveďalovej, europoslankyne za Smer-SSD je prístup opozície čisté zúfalstvo, proti ktorému sa ťažko bojuje. Na sociálnej sieti zverejnila status, v ktorom tvrdí, že opoziční „ekonómovia“ netušia, o čom hovoria. Začína mi chýbať taký Sulík, poznamenala s humorom v úvode statusu, ktorým reagovala na nedeľnú reláciu na STVR O 5 minút 12. Sledovanie vydania s Mariánom Viskupičom (SaS) označila za utrpenie.

Europoslankyňa očakávala od Mariána Viskupiča aj nejaké návrhy, no neprišli. Neoslnil ju ani prístup moderátora, ktorý operoval s desať rokov starými argumentami. Opozícia si podľa nej protirečí a tiež pripomenula to, v akej kondícii bola slovenská ekonomika pred štyrmi rokmi a v akej je dnes, po „triumviráte“ premiérov Matovič-Heger-Ódor. Ten posledný možno bol dobrý ekonóm, no nebol schopný urobiť nič, len nechať šialené lego pre nástupcu. Aj ona pripúšťa, že všetko bude drahšie, no ak nechceme skončiť v bankrote, iná cesta nie je. Pripomenula, že na potraviny a niektoré položky bude DPH predsa len nižšia a že nádej vidí v Nemecku, kde tamojší politici už začínajú upúšťať od nezmyselného green dealu.

Absolútne nepripravený podpredseda finančného výboru

„Podpredseda finančného výboru parlamentu Viskupič prišiel do diskusie len s kritikou, bez návrhov, bez informácií, absolútne nevedel argumentovať a len opakoval, že oni sú pravicová zodpovedná strana (čokoľvek to malo znamenať). A samozrejme, s kopou grafov, ktoré nebolo na obrazovke dobre vidieť. Nenavrhol žiadne opatrenie, ktoré by mohla vláda prijať na podporu konsolidácie verejných financií. Podľa neho, ako aj iných "špecialistov" by sa malo šetriť na zamestnancoch štátu = prepúšťať,“konštatuje Roth Neveďalová s tým, že by očakávala aj riešenie, kde šetriť, keďže v štátnej správe – polícii, školstve, zdravotníctve je zúfalo málo personálu. Populistický nápad o prepúšťaní síce znie pekne, no jeho realizácia je problematická, myslí si politička.

Takáč: S návrhmi na pomoc potravinárom prichádzal Smer už v opozícii (VIDEO)
Minister pôdohospodárstva Richard Takáč (Smer-SSD) v Sobotných dialógoch na Rádiu Slovensko v diskusii s Mariánom Čaučikom (KDH) hovoril aj o povodniach, no reč prišla aj na podporu slovenským potravinárom. Pripomenul, že práve Smer počas minulých... Čítať ďalej
23 | 09 | 2024 | Eka Balaskova

Neskúsený, ale premúdrelý moderátor

Roth Neveďalovej sa nepozdával ani moderátor. Ten sa blysol totálne stupídnym prístupom a desaťročnými vyjadreniami.

„Za 10 rokov sa udialo veľa vecí, Slovensko je dnes v inej situácii a hrozí nám kolaps, ak sa ekonomicky nepozbierame. A používať ako argument, že pred 10 rokmi sme hovorili niečo iné, to môže fakt len niekto, kto teda asi v živote nezmenil na nič názor,“píše europoslankyňa s tým, že minister financií Kamenický potreboval veľa sebaovládania.

Opozícia si protirečí

„Všetky opozičné vyjadrenia sú postavené na hlavu a úplne si protirečia. Treba šetriť a konsolidovať, ale každé navrhnuté opatrenie je podľa nich zlé (so žiadnym návrhov doteraz neprišli - okrem prepúšťania ľudí, ktorých ani nemáme zamestnaných). A problémom je, že pred 5 rokmi, keď sme mohli viac šetriť, tak sme nešetrili. Ja vlastne ani neviem, čo na to povedať. A hlavne, kde by sme teda mali vziať peniaze,“pokračuje Roth Neveďalová. Aj ona pripomína, že v r. 2020 vláda Petra Pellegriniho odovzdávala štát s takmer vyrovnaným rozpočtom a v r. 2023 ho štvrtá vláda Roberta Fica preberala so sedempercentným schodkom.

Čo sa udialo

„Očkovacia lotéria, zbytočné vakcíny, ktoré sme museli spláchnuť do kanála, atomofky... Proste zodpovedné vládnutie Triumvirátu. Ale nesmieme zabudnúť, že nám tu posledný z Triumvirátu premiérov Ódor nechal svoje lego. S tým, že treba preboha niečo okamžite urobiť, lebo štát kľakne na kolená. Niečo urobiť, lebo on sa neodvážil. Čaputovej vláda bola vláda odborná, nie vláda schopná a tuším mala zakázané pracovať, či čo to furt rozprávajú,“ poznamenáva europoslankyňa.

Dláždenie dvoch ciest do budúcej vlády - jedna pre KDH a druhá pre "Uhríkovcov"
Smutné úvahy. Nikdy som nebol členom žiadnej politickej strany, ani "PRED", ani "PO". Bolo ich však na našej politickej scéne niekoľko, ktorým som napriek mojej partajnej "neutralite" fandil. Fandil, od významu želal úspech. Jedna z nich bola a... Čítať ďalej
23 | 09 | 2024 | Ivan Brožík

Uniká jej logika

„Tento istý lego-Ódor dnes tvrdí, že za zlý stav verejných financií môže Fico. Ten Fico, ktorý odovzdal verejné financie v najlepšom stave a za ktorého vlády bol Ódor podpredsedom Rady pre rozpočtovú zodpovednosť. Logika mi nejak uniká,“ upozorňuje Roth Neveďalová. Aj jej je jasné, že všetci pocítime zvýšenú DPH, no nie je veľa možností na záchranu. Dopĺňa, že bankrot by pre nás znamenal fakt, že Slovensko si „za facku“ rozchytá zahraničie, ktoré nám bude diktovať naše fungovanie. A to ani podľa europoslankyne nik nechce.

„Potraviny budú lacnejšie. Všetky. Aj lieky, gastro, či energie. Veľa z nás si pamätá DPH na úrovni 23 percent. Ale pamätáme si aj vysokú nezamestnanosť, málo príležitostí a odchod ľudí za zárobkom do zahraničia. Presne tomu sa chceme vyhnúť,“ dodáva europoslankyňa.

Nádej vidí v Nemecku

„A keďže naša ekonomika veľmi závisí na exporte a na tom, ako sa má také Nemecko, a vlastne aj eurozóna, som rada, že tam tiež zdá sa začína prevládať zdravý rozum a Nemci navrhujú zmierniť opatrenia týkajúce sa Green Dealu, aby sa ekonomika spamätala. Takže aj pravdepodobná reforma EÚ späť k zdravému rozumu bude pracovať v náš prospech,“ uzavrela Katarína Roth Neveďalová.

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť.

Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Telegram tu: https://t.me/hlavnydennik