Dláždenie dvoch ciest do budúcej vlády - jedna pre KDH a druhá pre "Uhríkovcov"
23 | 09 | 2024 I Ivan Brožík

Smutné úvahy. Nikdy som nebol členom žiadnej politickej strany, ani "PRED", ani "PO". Bolo ich však na našej politickej scéne niekoľko, ktorým som napriek mojej partajnej "neutralite" fandil. Fandil, od významu želal úspech. Jedna z nich bola a stále je Slovenská národná strana. Teda, strana s najdlhším životopisom politických strán na Slovensku. Poznám viacero ľudí vovnútri SNS, ktorých si veľmi vážim, o priateľstvách sa radšej rozpisovať nebudem.

Začínam však chápať historika Antona Hrnka, významnú postavu v dejinách SNS. Začínam chápať jeho výhrady a aj jeho neskrývanú animozitu voči terajšiemu predsedovi SNS Andrejovi Dankovi. Obávam sa, že nie som sám a že viacero takýchto významných postáv z minulosti SNS má asi podobné myšlienky. A obávam sa celkom ľudsky, lebo ak sa niečo nezmení, tak SNS je nateraz posledné volebné obdobie vo vládnej koalícii. Prieskumom z prevažne proprogresívnych agentúr síce priveľmi neverím, ale to, čo ponúkajú, už dávno nie je štatistická odchýlka.

Nie, vládu nerozbije

Mnohí nespravodlivo a ohováračsky priľahko konštatujú, že "ten Danko túto vládu takto rozbije". Nie, nerozbije! Ale to netvrdím na jeho obhajobu. Je to jasné každému triezvo uvažujúcemu, je to jasné aj predsedovi SNS. Napokon, sám takýto scenár popiera a robí to neraz. Dokonca v tejto koalícii jeho SNS pomohla ľahkému procesu voľby prezidenta a pomohla aj mnohému inému. Koalícia vydrží, ak sa nestane niečo nepredvídateľné, alebo ak jeden z jej troch členov nepovie "tak takto už dosť"! Všetci vieme, kto je asi horúcim kandidátom na takýto výrok. A právom. Nápoveda - SNS to nie je a nie je to ani SMER, ktorý má s národniarskym koaličným partnerom nateraz navonok dobré nervy. Aj vzťahy.

Je najvyšší čas vládnuť a prestať už konečne riešiť povolebné akože nároky politických strán

Ja osobne - prepáčte mi ten "germanizmus" s osobným zámenom - naozaj rozumiem tomu, čo sa v koalícii deje, môže udiať či neudiať. Zaoberám sa spravodajstvom celý život a viem čítať politické texty aj vyhlásenia "medzi riadkami". Politika totiž zas až tak nečitateľná, ako sa zdá, nie je. Lenže, bežný volič žije svojimi starosťami, svojimi problémami a je odkázaný na to, čo mu propagandisticky predžujú médiá hlavného prúdu a tie jednomyseľne a veľmi zvučne dávajú celkom účelovo najavo, že "Danko rozbíja koalíciu". A keď to napíšu/povedia tieto médiá, tak volič to registruje, vníma a berie to ako fakt. Ale, nevšimne si, že ide iba o mediálny odvádzací manéver od podstaty aktuálnej politiky na Slovensku, od jeho skutočných problémov. Lebo pre opozíciu je neriešenie problémov štátu koalíciou SMER, HLAS, SNS najlepšia cesta k dobrému voličskému zisku v najbližších parlamentných voľbách. A úplne super nahrávka na uvrieskaných proogresívcov a povýšeneckých saskárov.

Prečo asi rastie KDH a Republika?

Odpoveď je jednoduchá - nuž, lebo - s ľútosťou píšem - Andrej Danko. Prečo už dokonca aj ja, dlhoročný sympatizant SNS začínam drukovať Uhríkovcom? Prečo si rád prečítam statusy ich predsedu, alebo dokonca aj Milana Mazureka, ktorého som naozaj kedysi vôbec "nemusel"? Lebo sú o riešeniach! Lebo sú to jednoznačné názory. Lebo to nie je iba o nich a ich strane, ani o ich predsedovi, je to o Slovensku. Tu SNS zaspalo dobu a utápa koalíciu do nešťastných personálnych problémov trojkoalície, ak mi nezídu teraz na myseľ ešte väčšie a dobre mainstreamom medializované malichernosti. KDH je klasicky nemastné, neslané, ale už opakovane dalo najavo, že o návrhoch SMERU a Hlasu je ochotné aspoň diskutovať. Aj to je dačo. Oportunizmus na špičke SNS nie je dobrá cesta. Naopak, je to cesta Slovenska do pekla! A z toho som viac-menej naozaj ľudsky smutný.

Politológ vyzýva: NENECHAJME SA MANIPULOVAŤ HERCAMI
"NENECHAJME SA MANIPULOVAŤ HERCAMI," vyzýva na sociálnej sieti politológ Eduard Chmelár, ktorý v príspevku na sociálnej sieti hneď aj vysvetľuje, prečo výzvu zverejňuje. Povedzte mi, prečo vyrábame celebrity z hlupákov? Kto už na Slovensku nepozná... Čítať ďalej
23 | 09 | 2024 | Gabriela Fedičová

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť.

Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Telegram tu: https://t.me/hlavnydennik