AfD a ANO na vzostupe a Milan Uhrík sa teší
26 | 09 | 2024 I Eka Balaskova

Počas uplynulého víkendu sa konali ostro sledované krajinské voľby v Brandenbursku. Agentúry informujú, že aj oficiálne výsledky hovoria o veľmi tesnom víťazstve vládnych sociálnych demokratov. Len tri desatiny ich delili od prieskumami favorizovanej AfD, ktorá je označovaná za krajne pravicovú. Víkend nepriniesol veľa radosti ani českej Fialovej vláde – v krajských a senátnych voľbách bodovalo hnutie ANO Andreja Babiša. Milan Uhrík (hnutie Republika) netají svoju spokojnosť nad politickým vývojom v jednej z najväčších európskych krajín a u našich najbližších susedov.

Agentúra Reuters v pondelok predpoludním informovala o oficiálnych volebných výsledkoch v spolkovej republike Brandenbursko. SPD získala 30,9 percenta hlasov a druhá skončila AfD 29,2 percentami. Voľby v Brandenbursku mali rozhodnúť o politickej budúcnosti nemeckého kancelára Olafa Scholza (SPD). Úvahy boli také, že ak by vyhrala AfD, Scholz by v septembri 2025 už nemusel kandidovať na post kancelára.

Krajské voľby v Česku sa konali v piatok a v sobotu v 13 českých krajoch s výnimkou Prahy. ANO pritom po sčítaní 99,97 percenta hlasov viedlo až v desiatich z nich. V dvoch krajoch dali voliči hnutiu taký silný mandát, že v nich môže vďaka väčšine vládnuť samo, konštatuje český spravodajský portál Novinky.cz. Ide o Moravsko-sliezsky a Karlovarský kraj. ANO nezvíťazilo v troch krajoch, a to v Juhočeskom, Juhomoravskom a Libereckom.

BABIŠ VÍŤAZÍ: ANO ovládlo väčšinu českých krajov!
Hnutie ANO zvíťazilo v desiatich z 13 českých krajov, v ktorých sa v piatok a sobotu konali krajské voľby. TASR o tom informuje po sčítaní takmer všetkých hlasov na základe údajov, ktoré zverejnil Český štatistický úrad. Krajské voľby sa konali v... Čítať ďalej
21 | 09 | 2024 | Bari Zajačková/ TASR

Neboli prví, ale vyhrali

Oficiálne výsledky hovoria, že AfD od víťazstva delili len tri desatinky percenta, čo si všimol aj predseda slovenského hnutia Republika a podpredseda frakcie EP Európa slobodných národov. AfD a českému hnutiu ANO gratuloval k ich výsledkom v dôležitých voľbách.

„Už aj ľudia v okolí Berlína (v spolkovej krajine Brandenbursko) vidia, že politika socialistov, liberálov a zelených ich vedie do priepasti. Všade kopec imigrantov, "zelené" reštrikcie, hospodárska stagnácia... Je čas s tým skoncovať a vrátiť sa k zdravému rozumu a hodnotám,“ píše Uhrík na Facebooku. Sú to ďalšie voľby, ktoré podľa neho potvrdzujú, že budúcnosť EÚ je v národnej a Európu suverénnych národov znednocujúcej politike.

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť.

Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Telegram tu: https://t.me/hlavnydennik

Zdieľať tento článok
Starší článok Novší článok