"Záchrancovia demokracie", alias vyháňači diabla
22 | 09 | 2024 I Ivan Brožík

Cirkus N pokračuje vo svojom turné s mottom "Ako zachrániť demokraciu". Kočuje od mesta k mestu, samozrejme, iba od "modrého" mesta k "modrému" mestu. Z tých - no dobre - nazvime ich "červených" miest a obcí, ako zvykne mainstream označovať povolebnú mapu Slovenska, by totiž partičku smutných klaunov okolo emočne nedostatočnej pani Moniky Tódovej či večne na Slovákov nadávajúceho pána M. M. Šimečku, alebo bývalého adoranta SMERu pána Leška a ďalších zopár nadutých, no bezvýznamných figúrok hnali - ak nie vidlami, tak určite niečím podobne účinným a efektívnym.

Zachraňujú demokraciu až do roztrhania tela. Ako Švejk svoj maršbatalión. A najmä svojho nadporučíka Lukáša. To by bol ten úsmevnejší pohľad na "problém". No, s problémom to asi preháňame, skôr na cirkusovú "show". Veď aj lístky na ňu často predávajú. Predmetom odbornej lekárskej starostlivosti by mali byť tí, ktorí si ich kukujú. Ale dobre, droga je droga a sekta je sekta. Ozaj, predáva Fico lístky na svoje občasné mítingy? Nemusí:-)

Najskôr pár najnovších citátov

Tie citáty nie sú vlastne nijak objavné, novátorské. Iba taký mediálny recyklát už stokrát napísaného. Veď posúďte. Oba pochádzajú z rubriky Minúty Denníka N. V jednom z nich sa píše: "Leško, Vašečka, Šimečka, Kostolný: Začala sa postupná príprava na dekonštrukciu novembra 1989". A v druhom, zas tak "pluralitne" sa čitateľ dozvie: "Prečítajte si prepis utorkovej diskusie Ako zachrániť demokraciu, v ktorej štvorica (Leško, Vašečka, Šimečka, Kostolný - pozn. red. HD) spolu s Monikou Tódovou debatuje o Ficových útokoch, 23-percentnej DPH na knihy aj hrozbe vystúpenia Slovenska z EÚ". No veď nech debatujú, akurát, že o vystúpení Slovenska z EÚ na Slovensku debatujú iba oni a nikto iný. A zároveň zjavne nevedia ani len čítať. Inak by zo zahraničnopolitickej deklarácie troch najvyšších ústavných činiteľov Slovenskej republiky pri schopnosti čítať s porozumením pochopili, že nikto z predstaviteľov súčasnej koalície o vystúpení z EU, dokonca ani z NATO nielenže neuvažuje, ale že všetci deklarujú, že sme "pevnou súčasťou" týchto blokov.

Vráťme sa až k Husovi

Kedysi to bolo učivo na základnej škole. Dnes už asi nie. Začiatkom roka 1414 cisár Žigmund vyzval Husa, aby svoje názory obhájil pred cirkevným koncilom (snemom) v nemeckej Kostnici. Koncil obvinil Husa z kacírstva. Napriek nátlaku, dlhému väzneniu a telesným útrapám trval na svojich postojoch a preto bol 6. júla 1415 Jan Hus za živa upálený na hranici. Nepripadá vám tá citovaná štvorica plus pani MT takmer ako ten zadubený koncil? Ten kedysi zachraňoval svoje mastné zadky pred pravdou a realitou. Aj za cenu upálenia človeka. Fanatizmus, nič menej ako fanatizmus. Tupý, slepý, naviac, vo svetle udalostí uplynulých týždňov aj rýdzo osobný, najmä ekonomicky. Nenávisť voči systému, na ktorom sa už nedá priživovať. Nenávisť voči tomu, že niekto iný rozhodol inak, ako som si to všetko nainscenoval ja. Aj to je liečiteľné.

Ešte raz Hus a jeho odkaz

"Tedy, verný kresťan, hledaj pravdy, počuj pravdu, uč sa pravde, miluj pravdu, prav pravdu, drž pravdu, bráň pravdy až do smrti: nebť pravda ťa vyslobodí od hriechu, od diabla, od smrti duše a konečne od smrti večné, ktorý jest odlúčenie večné od milosti Božej…“ —  Ján Hus. Cirkus N kšeftuje s propagandou, ideológiami a izmami. Ozaj, nemal byť November 89 okrem iného aj o konci tých -izmov? Tak kto tu napokon "dekonštruuje" jeho odkaz? Nemal byť november 89 predovšetkým o "pravde a láske" a nie o propagandistickej lži a ideologickej nenávisti?

Je najvyšší čas skutočne a pravdivo zachraňovať demokraciou. Kým sa nám z potulného cirkusu nevynorí niečo ako diverzná skupina, majúca za cieľ uskutočniť štátny prevrat.

FICO MÁ PRAVDU!
Opoziční politici kritizujú jednotlivé opatrenia, pričom ani nevedia prečo. Majú dokonca odlišné názory ako viacerí pravicoví ekonómovia či bývalí pravicoví politici. Ak sa ich novinári spýtajú, čo by robili, nevedia zmysluplne odpovedať.... Čítať ďalej
22 | 09 | 2024 | Gabriela Fedičová

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť.

Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Telegram tu: https://t.me/hlavnydennik