Poslanci pokračujú v schôdzi v utorok, čakajú ich aj personálne voľby
22 | 09 | 2024 I Gabriela Fedičová/TASR

Parlament zasadá na riadnej 19. schôdzi už tretí týždeň. Po víkendovej prestávke sa poslanci Národnej rady (NR) SR vrátia do lavíc v utorok (24. 9.). Na programe majú od rána návrhy z dielne ministerstva dopravy.

Vo vládnej novele zákona o dráhach sa upravuje nové prerozdelenie špeciálnych dráh. Znížiť sa má aj vek pre osobu, ktorá žiada o vydanie preukazu rušňovodiča. "Ustanovuje sa vek 19 rokov pre osobu, ktorá vedie železničné vozidlo, ale len na území Slovenskej republiky," píše sa v návrhu. Okrem toho majú poslanci prebrať aj novelu zákona o Slovenskej komore výcvikových zariadení autoškôl či novelu zákona o letiskových spoločnostiach.

Okrem ešte neprerokovaných opozičných aj koaličných návrhov zákonov majú poslanci v budúcom týždni na programe personálne voľby. V stredu (25. 9.) by mali voliť kandidátku na sudkyňu Ústavného súdu SR. Na tento post sa hlási len jedna uchádzačka, ktorou je Lívia Trellová. Voliť by sa mal aj člen správnej rady Tlačovej agentúry SR a člen správnej rady Ústavu pamäti národa. Plénum by malo prebrať aj správu o činnosti Úradu na ochranu oznamovateľov za rok 2023. Zákonodarcom ostáva ešte prebrať výročné správy verejného ochrancu práv, komisára pre deti, aj komisárky pre osoby so zdravotným postihnutím.

Na záver schôdze by mali poslanci rokovať o návrhoch na odvolanie ministra spravodlivosti Borisa Suska (Smer-SD), ministerky kultúry Martiny Šimkovičovej (nominantka SNS), aj ministerky zdravotníctva Zuzany Dolinkovej (Hlas-SD). Všetky návrhy podala opozícia. V auguste nebol parlament uznášaniaschopný pri odvolávaní Suska a Šimkovičovej, preto sa presunuli na riadnu schôdzu.

DNES SA KONÁ NÁRODNÝ POCHOD ZA ŽIVOT. TOTO organizátori zakázali
Národný pochod za život sa po 11 rokoch vracia do Košíc. Organizátori očakávajú, že sa ho v nedeľu zúčastní niekoľko desiatok tisíc návštevníkov. Ako TASR informoval hovorca pochodu Patrik Daniška, jeho cieľom je presadiť ochranu života každého... Čítať ďalej
22 | 09 | 2024 | Gabriela Fedičová/TASR

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť.

Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Telegram tu: https://t.me/hlavnydennik

Zdieľať tento článok
Starší článok Novší článok