Dušan Jarjabek ostro kritizuje vystúpenie umelkýň pred predstavením v SND
22 | 09 | 2024 I Gabriela Fedičová

Poslanec NR SR Dušan Jarjabek (SMER - SSD) ostro kritizuje včerajšie vystúpenie režisérky a dvoch umelkýň v Slovenskom národnom divadle (SND) pred premiérou hry Příhody lišky Bystroušky. „Bolo to ich vyhlásenie alebo ho čítali v mene divadla? Nepovedali. No z divadla mi telefonovali umelci, že čo to bolo na začiatku za vyhlásenie a čo v ňom bolo,“ napísal okrem iného Jarjabek v reakcii na sociálnej sieti Facebooku.

Sólistkou, ktorá čítala text pred premiérou bola Adriana Kučerová, partnerka odvolaného riaditeľa SND Mateja Drličku, ktorý bol na premiére.

Reakciu Dušana Jarjabeka preberáme v plnom znení.

Vrátil som sa teraz z premiéry v opere SND. Zo štátneho divadla. Nášho divadla. Všetkých nás, bez ohľadu na to, koho volíme alebo aké máme politické presvedčenie. Ozaj krásna muzika, famózneho Janáčka. Vypočul som si aj vyhlásenie, ktoré čítali 4 dámy pred predstavením a malo vraj reagovať na to, čo sa deje v spoločnosti.

Bolo to ich vyhlásenie alebo ho čítali v mene divadla? Nepovedali.

No z divadla mi telefonovali umelci, že čo to bolo na začiatku za prehlásenie a čo v ňom bolo.

Dokonca jedna čítajúca sólistka prečítala z papiera niečo o nejakom Matejovi. Neviem prečo tak familiárne, ako keby sme ho my všetci mali poznať, tak dôverne ako ho pozná ona. Nuž ale o tomto vystúpení zamestnanci divadla nevedeli, aspoň nie všetci. Alebo zajtra budeme počuť iné vyhlásenie inej skupinky a potom ďaľšie a ďaľšie? A čo chudák divák? Ten čo to možno všetko vidí inak? Je to všetko nejako opačne. V parlamente sa robí divadlo a v divadle politika. Aj jedno aj druhé je nemiestne. No divadlo prichádza o časť divákov. O tých čo majú iný názor ako ten, čo sa im vnucuje za peniaze, ktoré si v dobrej viere zaplatili za niečo úplne iné. V tomto prípade v prvom rade za krásnu muziku. Takýto úvod predstavenia by si asi Janáček neprial. Škoda toho predstavenia. Bez toho úvodu by to bolo lepšie. Takto som celé predstavenie rozmýšľal a nebol som sám, koho tie líšky vlastne volili.

Nuž ale aby som úplne čiernobielo napísal či sa mi inscenácia Lišky Bystroušky páčila alebo nie. Otvorene píšem že režijne nie. Pre mňa táto inscenácia bola poplatná dobe v ktorej žijeme, tendenčná a celá téma bola režijne znásilnená. Predstavil som si ako by v takomto réžijnom poňatí bola režírovaná v 50.rokoch. No možno by boli lišiak a líška členovia Ľudových milícií a súdružsky by spievali ľúbostný duet.

Janáček je krásna muzika a škoda je vylepšovať niečo čo už je dlhodobo a dokonca aj inscenačne skvelé. Takýto experiment sa už raz nepodaril ani v Rusalke a ani v Predanej neveste. Vďaka všetkým kolegom za krásnu muziku, keď som zavrel oči ozaj som si to užíval. A veľmi držím palce v ďaĺšom inscenačnom smerovaní opery SND. Želám veľa krásnych predstavení mesačne. Tak ako sme to už my všetci postarši spolu s divákmi zažili.

DNES SA KONÁ NÁRODNÝ POCHOD ZA ŽIVOT. TOTO organizátori zakázali
Národný pochod za život sa po 11 rokoch vracia do Košíc. Organizátori očakávajú, že sa ho v nedeľu zúčastní niekoľko desiatok tisíc návštevníkov. Ako TASR informoval hovorca pochodu Patrik Daniška, jeho cieľom je presadiť ochranu života každého... Čítať ďalej
22 | 09 | 2024 | Gabriela Fedičová/TASR

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť.

Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Telegram tu: https://t.me/hlavnydennik

Zdieľať tento článok
Starší článok Novší článok