Choď za Putinom, rokuj a nerozosmej ho tvojim plánom - Washington Zelenskému
22 | 09 | 2024 I Ivan Brožík

Washingtonské kuloáre radia Zelenskému: "Choď za Putinom a vyjednávaj. Len mu neukazuj svoj "mierový" plán, bude sa smiať." V Spojených štátoch Zelenského „plán víťazstva“ s najväčšou pravdepodobnosťou nebude akceptovaný s nadšením, ale aspoň ho potľapkajú po pleci pred fotografmi a pred kamerami. Informuje web svpressa.ru.

Zelenskyj predstaví svoj „Plán víťazstva“ prezidentovi Bidenovi vo Washingtone 26. septembra.

Zvíťazí zdravý rozum chorého muža?
Predtým, ako sa Washington rozhodne vydať súhlas zasiahnuť Ruskú federáciu raketami dlhého doletu, dodanými Kyjevu, chce ešte raz prediskutovať Zelenského „plán víťazstva“ a zvážiť, nakoľko je realistický. Americký prezident Biden má stále pochybnosti o tom, či povoliť takéto útoky: "Starý unavený Joe zjavne stále chápe, čo je jadrová vojna, a nechcel by sa zapísať do histórie ako jeden z tých, ktorí ju rozpútali." Píše citovaný web.
Od Piláta k Herodesovi
Ukrajinský prezident behá po svete so svojím „plánom víťazstva“ už od augusta. Zelenskyj mnohokrát vyhlásil, že plán okrem iného obsahuje „silný balík prinútenia Ruska ukončiť vojnu diplomaticky“.
 

Zelenského plán počíta aj so začlenením Ukrajiny do NATO a so záväzkami na neustále dodávky moderných zbraní. Zdroje Bloombergu navyše tvrdia, že „plán víťazstva“ načrtne aj „jasnú cestu“ Ukrajiny k členstvu v EÚ a ďalším hospodárskym a bezpečnostným dohodám.

Reakcia Ruska?

Všetkým je dobre známe: „Rusko si uvedomuje podstatu kyjevského režimu, pokračuje voperácii a dosiahne všetky svoje ciele,“ povedal Dmitrij Peskov .

Zelenskij však zjavne začal komplexný viacnásobný ťah a pokúsi sa vyvinúť tlak na niekoľko postáv naraz. Biden je jasný, no okrem toho sa má Zelenskyj stretnúť aj s Kamalou Harris , kandidátkou na prezidenta Spojených štátov. Konzultácie údajne prebiehajú aj s ďalším prezidentským kandidátom Donaldom Trumpom  .

S vysokou mierou pravdepodobnosti sa dá predpokladať, že na všetkých týchto stretnutiach-rokovaniach nebudú žiadne konkrétnosti a Biden naposledy štátnicky potľapká Zelenského po pleci.

Bol by to zázrak, ak by zapôsobil

O Zelenskom je známe, že pri rokovaniach používa svoje herecké skúsenosti. "Buď plače, alebo sa smeje, alebo sa naježí" - píše svpressa.ru. 

A čo Trump?

"Čo sa týka Trumpa, akákoľvek eskalácia je v jeho prospech, využíva ju vo svoj prospech na to, aby obvinil demokratov z rozpútania tretej svetovej vojny. Takže udalosti v regióne Kursk sú pre Trumpa celkom prospešné. Ale Trump má pripravený ďalší plán - ekonomické uškrtenie Ruska: navrhuje znížiť náklady na tonu ropy na 40 dolárov za barel, to je celá stratégia. Úder do ruskej ekonomiky podľa jeho výpočtov automaticky zastaví vojenské operácie." Tvrdí citovaný zdroj.
Je celkom jednoduché uhádnuť, ako sa budú vyvíjať udalosti týkajúce sa prijatia alebo neprijatia Zelenského „plánu víťazstva“. Kamala Harris potrebuje predovšetkým pokoj, aby vyhrala voľby.

Ale americký deep state už nie je ochotný platiť vyššie dane kvôli vojne na vzdialenej Ukrajine, o ktorej mnohí Američania ani nevedia. Takže otázka Ukrajiny hrá proti Harrisovej.

"Zdá sa, že starý Joe si chce len odslúžiť svoje funkčné obdobie a budúcemu prezidentovi presunie či posunie problém Ukrajiny v ktorejkoľvek z možností. A vojdite do histórie." Končia postreh novinári zo svpressa.ru.

Ruská odplata za ukrajinské útoky
Ruské jednotky zasiahli ukrajinskú nákladnú loď. Cieľom bola západná nákladná loď s raketami pre Ukrajinu. Rozviedka sa činila Ruské Ministerstvo obrany 21. septembra informovalo, že jeho jednotky zasiahli nákladnú loď, ktorá prevážala rakety... Čítať ďalej
21 | 09 | 2024 | Milan Laca

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť.

Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Telegram tu: https://t.me/hlavnydennik