Česi povstali a povedali pravdoláskarom premiéra Fialu dosť
22 | 09 | 2024 I Ivan Brožík

O rok sa bude môcť Michal Šimečka chodiť vyplakávať už iba do Bruselu pani Leyenovej a spol. Do Prahy nanajvýš tak obdivovať historické pamiatky  a nebodaj do sídla predsedu vlády? Ani len vchodom pre služobníctvo. Samozvaný líder slovenskej opozície po krajských a senátnych voľbách v Česku príde o svojich najbližších spojencov v proamerickej liberálno - progresívnej ideológii - vláde vojnového štváča, ukrohujera Petra Fialu, vrátane jej priateľa predsedu.

A ďalší benefit českých krajských a senátnych volieb je v blížiacej sa zmene kurzu Prahy nielen voči Bruselu, ale najmä vo vzťahu k Bratislave a jej politickej reprezentácii. Babišovi Patrioti pre Európu sa podľa výsledku víkendových volieb v Česku veľmi pravdepodobne o rok stanú aj vládnou a vládnucou stranou v Česku, zastupujúcou v Bruseli ČR.

Česká "verchuška" pohorela na celej čiare

Debakel utrpeli koaliční vládni Piráti Ivana Bartoša, toho majú voliči v Českej republike asi najviac "na muške". Ono sa to dalo predpokladať, sledujúc mnohé vyjadrenia bežných českých občanov na sociálnych sieťach. A tak kabinet Petra Fialu má pred sebou nanajvýš rok svojej militantnej proamerickej a vojnoštváčskej vlády. Ako mal podľa chodských legiend povedať Jan Sladký Kozina nenávidenému Lomikarovi (Lamingenovi) - "do roka a do dne". Petr Fiala už dávno žil a klonal mimo reality a hlavne v rozpore s logikou normálnosti. Jeho arogantné povýšenecké a ukarhané vystupovanie voči na Slovensku demokraticky zvolenej vláde bolo iba sprievodným javom kvality jeho "diplomacie". 

Česi obstáli v referende

Referendom nazval senátne a krajské voľby líder najsilnejšieho opozičného subjektu ANO Andrej Babiš ešte pre voľbami, ktoré sa uskutočnili počas víkendu. A toto referendum vo výsledku prekvapilo nielen súčasnú vládnu koalíciu, ale dokonca svojim zdrvujúcim výsledkom aj opozíciu. Ani Babišovci samotní nečakali takú volebnú podporu, aj keď s animozitami voličov voči Fialovej vláde museli rátať. Inak, všeobecne, ľavica aj bez ANO z vôle občanov v Česku posilnila.

Fiala blúzni

Svedectvom iracionality vnímania politiky zo strany predsedu vlády Petra Fialu je jeho videnie výsledku volieb, ktorý hodnotí ani nie ako neúspech, ale tiež nie úspech. Toto bude musieť vojsť do histórie politológie, takáto sebavedomá politická tuposť, ak nie až slepota. Alebo dokonca - ignorácia voličov a ignorácia reality ich rozhodnutí. U ignorantov s arogantne pretekajúcim egom ide o vcelku bežný jav. Poznáme to aj nás, kde niektorí šéfinkovia politických strán, ktoré nemajú ani len šancu preškriabať sa do parlamentu, už takmer zostavujú vládu po volebnom období premiéra Ficom. A to si ešte Fiala popri primárnych povinnostiach s vyzbrojovaním Ukrajiny akosi nestihol všimnúť, že aj celá jeho strana ODS, nielen Piráti,  ide ku dnu ako Titanik. Ale príde čas a precitne, presne tak, ako ním adorovaný Zelenskyj. Hoci, ten druhý možno ani nebude mať čas si niečo uvedomiť. Raz.

ANO zvíťazilo s razanciou zázraku

Ak Babišovci dostali od voličov dôveru v o polovicu viac hlasoch, ako naškriabala celá súčasná koalícia dokopy, potom súčasne s týmto signálom zaznel politikom typu Fiala v Česku umieráčik. A nič s tým neurobí ani Pražský hrad s celým Bruselom a všetkými US ambasádami sveta za chrbtom.

Bravó, bratia Česi a Moraváci!

"Záchrancovia demokracie", alias vyháňači diabla
Cirkus N pokračuje vo svojom turné s mottom "Ako zachrániť demokraciu". Kočuje od mesta k mestu, samozrejme, iba od "modrého" mesta k "modrému" mestu. Z tých - no dobre - nazvime ich "červených" miest a obcí, ako zvykne mainstream označovať... Čítať ďalej
22 | 09 | 2024 | Ivan Brožík

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť.

Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Telegram tu: https://t.me/hlavnydennik