Zem získa dočasného kozmického spoločníka: DRUHÝ MESIAC!
21 | 09 | 2024 I Bari Zajačková

Pripravte sa na kozmickú senzáciu! Naša modrá planéta čoskoro privíta nového nebeského hosťa. Asteroid 2024 PT5 sa stane dočasným mesiacom Zeme a bude ju sprevádzať na jej ceste vesmírom počas nasledujúcich dvoch mesiacov, informuje o tom Tasr.sk. Táto vzrušujúca udalosť otvára nové horizonty pre astronomický výskum a ponúka fascinujúci pohľad na dynamiku nášho kozmického susedstva.

Arjuna: Kolíska nového mesiaca

Odkiaľ pochádza náš nový nebeský spoločník? Profesor Carlos de la Fuente Marcos z Universidad Complutense de Madrid odhaľuje, že 2024 PT5 je pôvodom z pásu asteroidov Arjuna. Tento menej známy pás asteroidov obieha okolo Slnka v podobnej vzdialenosti ako naša Zem, približne 150 miliónov kilometrov od našej hviezdy. Je to fascinujúci dôkaz bohatstva a rozmanitosti nášho slnečného systému.

Minimesiace: Krátkodobí a dlhodobí návštevníci

Vedci rozlišujú dva typy týchto vesmírnych návštevníkov: dlhodobé minimesiace, ktoré zostávajú v našej blízkosti aspoň rok, a krátkodobé, ktoré nás navštívia len na pár dní či týždňov. 2024 PT5 patrí do druhej kategórie, no jeho návšteva bude dostatočne dlhá na to, aby poskytla vedcom cenné informácie o týchto záhadných telesách.

Neviditeľný, ale významný

Hoci bežný pozorovateľ oblohy nebude môcť tento nový mesiac vidieť voľným okom ani bežným amatérskym teleskopom, jeho prítomnosť je pre vedu mimoriadne významná. Profesor Marcos a jeho tím plánujú využiť špičkové technológie na podrobnú spektroskopickú a fotometrickú analýzu asteroidu. Tieto štúdie nám pomôžu lepšie pochopiť zloženie a pôvod týchto fascinujúcich vesmírnych pútnikov.

Budúcnosť kozmického výskumu

Táto udalosť nie je len zaujímavou astronomickou kuriozitou. Predstavuje dôležitý krok v našom chápaní dynamiky blízkeho vesmíru a môže mať významné implikácie pre budúce misie a výskum asteroidov. Každá takáto návšteva nám poskytuje neoceniteľné údaje o našom kozmickom okolí a potenciálnych zdrojoch pre budúce vesmírne misie.

Galéria: Robert Fico oslavuje na úrade vlády 60. narodeniny
Robert Fico oslavuje na úrade vlády 60. narodeniny, na akciu prišiel aj prezident Peter Pellegrini. Fotografie z oslavy zverejnila poslankyňa Smeru Jana Vaľová. "Dnes sme spoločne oslávili narodeniny nášho zlatého premiéra Roberta Fica .Ako... Čítať ďalej
20 | 09 | 2024 | Ivan Mihale

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť.

Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Telegram tu: https://t.me/hlavnydennik

Zdieľať tento článok
Starší článok Novší článok