Škandál na Univerzite Komenského! Obvinený ex-šéf NAKA za katedrou?
21 | 09 | 2024 I Bari Zajačková

V posledných dňoch sa rozprúdila búrlivá debata o novom predmete na Katedre žurnalistiky Filozofickej fakulty Univerzity Komenského. Nadácia Zastavme korupciu, založená spoločnosťou ESET, bude viesť vlastný predmet s názvom "Trestnoprávne aspekty a ekonomická kriminalita v médiách". Táto správa by sama o sebe nevyvolala také rozhorčenie, keby jedným z prednášajúcich nebol Ľubomír Daňko, bývalý riaditeľ NAKA, ktorý je v súčasnosti obvinený a trestne stíhaný za zneužívanie právomocí verejného činiteľa.

Pochybná kvalifikácia a etické otázniky

Politický komentátor Eduard Chmelár sa k tejto situácii vyjadril mimoriadne kriticky. "Vyučujúcim bude - a teraz dobre počúvajte - Ľubomír Daňko, bývalý riaditeľ NAKA, obvinený a trestne stíhaný za zneužívanie právomocí verejného činiteľa. Viem, že platí prezumpcia neviny, ale platí aj etický kódex, že trestne stíhaní ľudia sa vylučujú z vyučovacieho procesu. To vážne univerzita dovolí, aby človek, ktorý má na krku paragraf za trestný čin, bol študentom nanútený ako etalón morálky? Okrem toho by ma zaujímalo, aká je kvalifikácia dotyčného pána na vedenie odborných predmetov na katedre žurnalistiky a prečo nadácia neponúkla študentom predmet o korupcii v médiách, ktoré patria medzi najskorumpovanejšie sektory. Či to je tabu?" pýta sa Chmelár vo svojom emotívnom príspevku na sociálnych sieťach.

Plazivá ideologizácia školstva

Chmelár vo svojom statuse upozorňuje na širší problém, ktorým je podľa neho "plazivá ideologizácia nášho vysokého a stredného školstva". Kritizuje trend, keď progresivistické mimovládne organizácie bez potrebnej kvalifikácie agresívne prenikajú do akademickej sféry.

"Nechutná indoktrinácia študentov je jedným z dôvodov, prečo už nechcem učiť na slovenských univerzitách," priznáva Chmelár, ktorý vidí paralely s ideologickými predmetmi spred roka 1989.

Výzva ministerstvu školstva

Komentátor vyzýva ministerstvo školstva, aby rázne zakročilo proti tomuto trendu. V opačnom prípade varuje pred rizikom "neonormalizácie" akademickej sféry a jej ovládnutím "ideologicky premotivovanými hochštaplermi".

Nadácia sa chváli novým predmetom

Napriek kritike Nadácia Zastavme korupciu s hrdosťou oznamuje spustenie nového predmetu. Vo svojom príspevku na sociálnych sieťach píšu:

"O pár dní začína semester. Tešíme sa, že vám môžeme v spolupráci s Katedrou žurnalistiky Filozofickej fakulty na Univerzita Komenského v Bratislave predstaviť nový predmet, ktorého súčasťou budeme aj my. Predmet nesie názov Trestnoprávne aspekty a ekonomická kriminalita v médiách."

Nadácia ďalej uvádza, že prednášať budú ich kolegyňa Xénia Makarová, bývalá investigatívna novinárka, a Ľubomír Daňko, bývalý riaditeľ NAKA. Súčasťou prednášok má byť aj vyšetrovateľ František Vojtuš.

"Tešíme sa na spoluprácu s Univerzitou Komenského a na hodnotnú diskusiu so študentami a študentkami," uvádzajú v príspevku.

Táto situácia otvára zásadné otázky o nezávislosti akademickej pôdy, etických štandardoch vo vysokoškolskom vzdelávaní a role mimovládnych organizácií v školstve. Zostáva sledovať, ako sa k tejto situácii postaví vedenie univerzity a príslušné štátne orgány.

Vadia vám slová o DPH na knihy? Toto napísal Ódor
Minister financií Ladislav Kamenický (Smer-SSD) si vyslúžil vlnu kritiky za vyjadrenie, že knihy sú doménou skôr bohatších vrstiev obyvateľstva. Jeho výrok pobúril vydavateľov, ale aj bežných občanov. V rozhovore pre Plusku teda vysvetlil, ako bol... Čítať ďalej
21 | 09 | 2024 | Eka Balašková

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť.

Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Telegram tu: https://t.me/hlavnydennik

Zdieľať tento článok
Starší článok Novší článok