Prezident P. Pellegrini odcestuje v nedeľu do USA, vystúpi aj na pôde OSN
21 | 09 | 2024 I Ivan Mihale/tasr

Prezident SR Peter Pellegrini odcestuje v nedeľu (22. 9.) do Spojených štátov amerických na 79. Valné zhromaždenie Organizácie Spojených národov (OSN).

V pondelok (23. 9.) by mal vystúpiť na Samite budúcnosti v New Yorku, kde ho čaká viacero vystúpení i stretnutí, od štvrtka (26. 9.) bude jeho cesta pokračovať v Cedar Rapids v Iowe. Návrat hlavy štátu na Slovensko sa očakáva v sobotu (28. 9.). TASR o tom informoval odbor komunikácie Kancelárie prezidenta SR.

Na Samite budúcnosti v New Yorku sa stretnú svetoví lídri s cieľom dosiahnuť nový medzinárodný konsenzus a obnoviť dôveru v multilateralizmus. "Má byť impulzom pre plnenie starých záväzkov i pre riešenie nových výziev vrátane mierového využívania vesmíru a nových technológií, akou je napríklad umelá inteligencia," priblížil odbor komunikácie.

Prezident vystúpi s prejavom aj v rámci všeobecnej rozpravy Valného zhromaždenia OSN v stredu (25. 9.) a zúčastní sa tiež na otvorenej diskusii Bezpečnostnej rady OSN na vysokej úrovni na tému "Schopnosť viesť smerom k mieru". Bilaterálne rokovania by mal absolvovať s generálnym tajomníkom OSN Antóniom Guterresom i ďalšími hlavami štátov, rovnako tak s prezidentom Svetového židovského kongresu Ronaldom Lauderom.

Diskusia s Pellegrinim uzavrie v utorok (24. 9.) v New Yorku podujatie Slovak Pro Summit 2024. Ide o platformu, ktorej cieľom je posilnenie spolupráce odborníkov medzi oboma krajinami prostredníctvom Slovákov žijúcich v USA. Prezident sa zapojí do diskusie o budúcnosti Slovenska a o tom, ako môže slovenská zahraničná komunita pomôcť formovať ďalší rozvoj krajiny.

Návšteva slovenskej hlavy štátu v USA bude od štvrtka pokračovať v Cedar Rapids. Pri príležitosti 50. výročia založenia tam navštívi Národné české a slovenské múzeum a knižnicu. Spolu s prezidentom ČR Petrom Pavlom odhalia nový orloj na zrenovovanej hodinovej veži v štýle historických hodín na pražskej Staromestskej radnici. V jeho programe je aj stretnutie s predstaviteľmi štátu Iowa.

Príchod prezidenta späť na Slovensko sa očakáva v sobotu ráno.

Kto obsadí kreslo podpredsedu parlamentu? Koalícia čaká na návrh PS!
V nedeľňajšej relácii RTVS O 5 minút 12 odzneli pozoruhodné vyjadrenia týkajúce sa obsadenia postu podpredsedu Národnej rady SR. Minister pôdohospodárstva Richard Takáč zo Smeru-SD prekvapil mnohých svojím zmierlivým tónom voči opozícii. Takáč:... Čítať ďalej
21 | 09 | 2024 | Bari Zajačková/ TASR

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť.

Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Telegram tu: https://t.me/hlavnydennik

 

Zdieľať tento článok
Starší článok Novší článok