Vadia vám slová o DPH na knihy? Toto napísal Ódor
21 | 09 | 2024 I Eka Balašková

Minister financií Ladislav Kamenický (Smer-SSD) si vyslúžil vlnu kritiky za vyjadrenie, že knihy sú doménou skôr bohatších vrstiev obyvateľstva. Jeho výrok pobúril vydavateľov, ale aj bežných občanov. V rozhovore pre Plusku teda vysvetlil, ako bol tento výrok myslený. Zabúdať netreba ani na bývalého premiéra – „odborníka“, Ľudovíta Ódora. Ten súčasnej vláde zanechal lego, ktoré by bolo pre obyvateľov doslova sociálnou pohromou.

Pre Plusku Kamenický odmieta, že by povedal, že ľudia s nižšími príjmami si knihy nekupujú. Lente pripomína aj vyjadrenie z knihy, ktorej autorom je Ľudovít Ódor, ktoré jeho vyjadrenie v podstate potvrdzuje. Kamenický tiež pripomína, že práve po Ódorovi na Úrade vlády zostali „lego kocky“, ktoré by Slovákov doslova zbedačili. Súčasná vláda pritom aj podľa Kamenického napráva chyby, ktoré urobili vlády od r. 2020.

Selektívne informácie

Kamenického výrok o tom, že knihy si kupujú prevažne bohatí ľudia vyvolal búrku rozhorčenia hlavne v opozičných radoch. Minister si stojí za tým, že ľudia s vyšším príjmom si kupujú viac kníh. „Nikdy som však nepovedal, že nižšie príjmové skupiny si nekupujú knihy. Som jednoznačne zástanca toho, aby sa ľudia na Slovensku vzdelávali. Napríklad pri učebniciach sme znížili DPH z 10 na 5 percent, to však nikto nepovie,“povedal Kamenický pre Plusku.

Potraviny, lieky a učebnice zlacnejú, minister ostro - OPOZÍCIA KLAME!
V emotívnom vystúpení na tlačovej konferencii minister financií Ladislav Kamenický rázne odmietol obvinenia, že by jeho daňová reforma poškodzovala vzdelávanie na Slovensku. Naopak, minister zdôraznil, že vláda robí všetko pre to, aby podporila... Čítať ďalej
20 | 09 | 2024 | Bari Zajačková

Ódorov „Rýchlokurz geniality“

Kamenický rozhodne nie je z tých, ktorých progresívci radi nazývajú „ačohentistami“. Na Facebooku ho však ktosi upozornil na knihu Rýchlokurz geniality z pera Ľudovíta Ódora. „Veľmi často sa diskutuje v zníženej sadzbe DPH na potraviny, lieky alebo napríklad knihy. Zámer je vždy šľachetný, umožní slabším príjmovým skupinám nakúpiť lacnejšie. Lenže tieto tovary kupujú aj bohatší a dokonca v peňažnom vyjadrení na ne míňajú omnoho viac,” cituje minister Ódora, ktorý len potvrdzuje Kamenického slová.

„Keď niekto mňa z niečoho obviňuje, nie je to pravda, sú to obyčajné klamstvá. Ja som povedal, že na všetky klamstvá budem vždy reagovať,“ dodáva Kamenický.

Lego kocky neboli žiadny kompromis

„Ódor dokonca chcel, aby sa všetky „dépeháčky” vrátili na vyššiu úroveň. My sme dali pol miliardy na to, aby sa zmiernili dosahy na ľudí na Slovensku,“ pripomína financminister s tým, že Ódorove lego nebol žiadny kompromis.

Naprávajú chyby

„My naprávame ich chyby, ja musím doručiť 2,7 miliardy. Málokto má predstavu, koľko to je peňazí. Obrovská suma. To je 6 percent DPH alebo 13 percent dane z príjmu právnických osôb. To je to, čo tu pán Viskupič s pánmi Matovičom a Hegerom a všetkými ostatnými zanechali. Pán Viskupič dal nejaké návrhy na svojich tlačových konferenciách, že poďme prepustiť, lebo my hovoríme o šetrení,“hovorí Kamenický s tým, že bude nutné prepustiť 10 percent napríklad zdravotníkov, učiteľov, policajtov, záchranárov, vojakov, no v týchto profesiách je stále nedostatok personálu.

Knihy sú doménou väčšinou bohatších vrstiev obyvateľstva
Vždy sa pristihnem pri tom, že som šťastný, že som neodovzdal svoj bezvýznamný hlas žiadnemu politickému subjektu, na podporu ich propagandy. Dokonca sa mi často potvrdzuje aj moja obľúbená veta: Čo politik, to Kokot. Presne ako dnes ráno po... Čítať ďalej
19 | 09 | 2024 | Ján Marton

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť.

 

Zdieľať tento článok
Starší článok Novší článok