POZOR: Medveď sa potuluje v centre TATIER!
21 | 09 | 2024 I Eka Balaskova

Medvede sú téma, ktorá sa v rámci regiónov Slovenska rieši takmer denne. Takmer denne totiž nejaký medveď navštívi niektoré z ľudských sídel. Nedávno jedného videli na Orave, pri Dolnom Kubíne, tentokrát pred iným varuje obec v Tatrách. Veľká Lomnica na Facebooku upozorňuje na pohyb našej najväčšej šelmy v blízkosti obytných domov.

„Upozorňujeme obyvateľov a návštevníkov Obce Veľká Lomnica, aby zvýšili opatrnosť pri turistike, cyklistike a prechádzkach v severnej časti obce v blízkosti lesa. Nad ulicou Na Kopci v blízkom lesíku bol spozorovaný medveď,“ upozorňuje obec na sociálnej sieti.

Žiada tiež majiteľov psov, aby ich pri venčení v zmieňovanom lesíku nepúšťali na voľno, aby náhodou nevyrušili medveďa, ktorý môže byť uložený v húštine.

Ak sa ocitnete v blízkosti medveďa...

Stránka Zásahový tím Štátnej ochrnany prírody radí, že si treba všímať aj nanenápadnejšie signály nepokoja prípadne stresu, ktoré medvede vysielajú.

„Pozastavenie sa v činnosti, zmeravenie a zmena orientácie tela, alebo neprirodzené zívanie,“ popisuje stránka tie menej nápadné. Očividnejšími sú fučanie, mrmlanie či cvakanie zubami.

„Medzi veľmi napäté agresívne prejavy patrí slintanie, rýchle fučanie, vrčanie a bručanie s otvorenou papuľou, zaháňanie sa labou a hrdelné zvuky, napríklad rev,“ dopĺňa stránka.

Medveď V TOMTO MESTE, primátor varuje obyvateľov (VIDEO)
Kým politikov v ostatných týždňoch zamestnával šimečkovský klan nasosnutý na štátny rozpočet, ľudí na juhu a hlavne na západe Slovenska záplavy a vysoké hladiny riek, obyvateľov „metropoly“ Oravy desí medveď, chodiaci si po meste. A to priamo po... Čítať ďalej
18 | 09 | 2024 | Eka Balašková

Ak je medveď na zadných

Mnohí si to, že sa medveď postaví na zadné, vysvetľujú, ako jeho agresívnu pozíciu. Ochranári tvrdia, že sa ňou snaží získať lepší prehľad. Ak labou urobí výpad, je to pre človeka „varovanie“, aby sa vzdialil. Nevhodná reakcia zo strany človeka sa môže vystupňovať k útoku. Za normálnych okolností medveď človeka zbadá skôr, ako naopak, no ak sa pohybujete v miestach, kde ste spozorovali stopy (trus, stopy), vyhýbajte sa hustým porastom, nahlas sa rozprávajte (v rámci bezpečnosti aj sám so sebou) a nič nepokazíte ani tým, ak budete mať v pohotovosti paprikový sprej.

Ochranári tiež radia, že ak už ho spozorujete, v žiadnom prípade sa k nemu nepribližujte (ani v snahe získať krásny záber) – medveď to vníma, ako prejav agresie.

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť.

Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Telegram tu: https://t.me/hlavnydennik

Zdieľať tento článok
Starší článok Novší článok