Mexický Robinson: 438 dní v zajatí oceánu! (VIDEO)
21 | 09 | 2024 I Eka Balaskova

Knihu Daniela Defoa, ktorej hlavným hrdinom je Robinson, sme v detstve asi čítali všetci. Meno Robinson sa stal symbolom ľudí, ktorí po stroskotaní prežili dlhší čas na neobývanom, či opustenom ostrove. Mexickým Robinsonom je Jose Salvador Alvarenga. Ten sa v roku 2012 vybral na vzrušujúcu výpravu, ktorá sa zmenila na boj o život. Našli ho na jeho lodi po 438 dňoch na Marshalových ostrovoch. Bol vychudnutý a vysilený. Po návrate do civilizácie ho však sláva nečakala ani náhodou, informuje DailyStar.

Na expedíciu na lov žralokov sa v decembri 2021 vybrali dvaja: 35-ročný José Salvador Alverenga a 22-ročný Ezekiel Cordoba. Ich plavidlo však po zlyhaní motora uviazlo v Tichom oceáne.

Keď Alvarengu v januári 2014 na atole Ebon (Marshallove ostrovy) uprostred Tichého oceánu našli, vychudnutý a vysilený muž sa stal senzáciou. Z plánovaného dvojdňového výletu búrka a nefunkčný motor spravili 438-dňový boj o prežitie.

Spôsob, akým sa to Alvarengovi podarilo, však vyvolal množstvo otázok. Podstúpil psychologické vyšetrenie s testom na detektore lži.

 „Vypočuli sme si príbeh pána Alvarengu a dospeli sme k záveru, že okrem toho, že je epický, je aj stopercentne pravdivý,“povedal v roku 2014 Jeffrey Masonek, vedúci advokátskej kancelárie Masonek. O práva na Alvarengove memoáre zakrátko po tom vypukla bitka medzi vydavateľmi –príbeh novodobého Robinsona chcel priniesť každý.

Reprofoto z YouTube | Alvarengu vysileného a vychudnutého našli po trinástich mesiacoch hlboko v Tichom oceáne

Ako sa mu podarilo prežiť

Alvarenga tvrdí, že prežil vďaka lovu rýb, korytnačiek a vtákov. Keď nemal k dispozícii dažďovú vodu, pil korytnačiu krv a vlastný moč.

„Každý deň bol rovnaký, len more. Nič viac som nevidel. More a moju loď. Netušil som, aký je dátum, ale viem, že bolo 21. decembra 2012, keď sme odchádzali. Žil som z rýb, ktoré sa dali ľahko chytiť a raz som chytil malého žraloka. Poznám žraloky. Chytal som ich stále,“popísal to obdobie Alvarenga.

Novodobý Nostradamus k veštbám na rok 2024: Niektoré sa už začínajú plniť!
Charizmatický brazílsky veštec Athos Salome je často označovaný ako novodobý Nostradamus. Mystik vraj už v minulosti predpovedal pandémiu Covid či premenovanie sociálnej siete Twitter známym milionárom Elonom Muskom. Salome má na konte aj proroctvo... Čítať ďalej
19 | 09 | 2024 | Gabriela Fedičová

Spoločník toľko šťastia nemal

Keď Alvarengu priviezli na breh, stretol aj matku jeho spoločníka, Anu Rosu Diazovú. Jej rodina bola voči Alvarengovmu príbehu skeptická a rok po jeho návrate požadovala odškodné milión dolárov. Obvinila ho z kanibalizmu, no Alvarengov právnik tieto obvinenia zakaždým poprel.

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť.

Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Telegram tu: https://t.me/hlavnydennik