Martin Ribár: O Čurillovi a Ďurkovi sudkyňa rozhodla správne
21 | 09 | 2024 I Eka Balašková

V piatok (20. septembra) sudkyňa Mestského súdu Bratislava IV Beáta Farkašová zamietla žalobu Jána Čurillu a Pavla Ďurku. „Našich chlapcov“ zastupuje advokát Peter Kubina, ktorý hneď avizoval, že vo veci náhrady škody za väzobné stíhanie sa odvolá. Bude teda rozhodovať Krajský súd v Bratislave, zhrnul Martin Ribár na facebookovej stránke Za právny štát s tým, že rozhodnutie Mestského súdu zatiaľ nie je právoplatné.

Ribár na stránke Za právny štát vysvetľuje, prečo bola žaloba na horibilné sumy nedôvodná. Pripomenul, z čoho boli čurillovci obžalovaní, no ako vždy, tak aj teraz pripomína prezumpciu neviny. Jeho vlastné skúsenosti ho však privádzajú k názoru, že žaloba na čurillovcov bola podaná dôvodne. V závere advokát nabáda čitateľov k tomu, aby si po tom, čo si dohľadajú dostupné informácie, urobili vlastný názor.

Prečo bola žaloba nedôvodná

„Prvostupňový súd ich žalobu zamietol ako nedôvodnú a podanú predčasne (s poukazom na ust. § 8 ods. 5 zákona 514/2003 Z.z. o zodpovednosti za škodu spôsobenej pri výkone verejnej moci), nakoľko nedošlo ku skončeniu trestného stíhania našich chlapcov,“ píše advokát Ribár s tým, že uviedol aj to, kedy by podľa súdu mali nárok na odškodnenie. Dôvodom by bolo právoplatné zastavenie ich trestného stíhania, právoplatné oslobodenie spod obžaloby, prípadne postúpenie ich trestnej veci inému orgánu. Ribár tiež pripomína, že za 19 dní vo väzbe si Ján Čurilla nárokuje zhruba 40-tisíc eur a Pavol Ďurka zhruba 38-tisíc eur.

Koľko rozsudkov treba, aby pochopili?
Nedajú si pokoj! Jánovi Čurillovi, Pavlovi Ďurkovi a ich kolegom už niekoľko súdov povedalo, že nie sú v práve, no oni to skúšajú naďalej. Zdá sa však, že ich snahy ich čoraz viac usvedčujú z nezákonného konania. Tentokrát Denník N, odvolávajúc sa... Čítať ďalej
20 | 09 | 2024 | Eka Balaskova

Z čoho boli obžalovaní

„Na „našich chlapcov“ bola podaná dňa 15. júla 2024 obžaloba na Mestskom súde Bratislava I., a to konkrétne - Ján Čurilla Pavol Ďurka, Štefan Mašin, Milan Sabota, Branislav Dunčko, Robert Magula a Pavol Scholz boli obžalovaní zo spáchania  trestného činu zneužívanie právomoci verejného činiteľa. Pavol Ďurka aj  z trestného činu marenie úlohy verejným činiteľom,pripomína advokát s tým, že Ďurkovi pribudli aj ďalšie obvinenia. Šlo o „otočku“ Patrika Vidašiča a vo veci tzv. „technických spisov“ sú s ním obvinení aj Čurilla, exšéf NAKA Ľubomír Daňko a prokurátorom bývalého ÚŠP Michal Šúrek.

FOTO TASR - Jaroslav Novák | Na snímke exriaditeľ Národnej kriminálnej agentúry (NAKA) Ľubomír Daňko

Prezumpcia neviny

Ribár stále trvá na tom, že vznesenie obvinenia a ani podanie obžaloby neznamená rozhodnutie o vine, a aj na „našich chlapcov“ sa vzťahuje prezumpcia nevina. Tá sa totiž vzťahuje na každú trestne stíhanú osobu.

„Každý, proti komu sa vedie trestné konanie, považuje sa za nevinného, kým súd nevysloví právoplatným odsudzujúcim rozsudkom jeho vinu. A tak ako vždy, pri rešpektovaní vyššie uvedenej prezumpcie neviny uvediem, že podozrenia voči našim chlapcom považujem za dôvodné,“pokračuje advokát.

Prečo?

„Existuje obrovské množstvo legálnych dôkazov preukazujúcich dôvodnosť podozrení voči „našim chlapcom“. Nakoľko mám „osobné skúsenosti“ s „našimi chlapcami“ jednak z môjho výkonu profesie advokáta, a najmä mojich vlastných trestných konaní, ktoré vyšetrovali práve „naši chlapci“, si neželám nič iné, len aby sa všetko riadne vyšetrilo a ukázala sa pravda. Nič iné, iba pravda,“ konštatuje Ribár, ktorý však, ako vždy, vyzýva čitateľa, aby si urobil vlastný názor na základe dohľadania si všetkých dostupných zdrojov a informácií.

„Urobte tak prosím aj teraz, vy sami si vyhľadajte všetky dostupné informácie o uvedenom prípade väzby „našich chlapcov“ a všeobecne o podozreniach z manipulácií trestných konaní a inštruovania vypočúvaných osôb „našimi chlapcami“ , a tých je v mediálnom priestore viac ako dosť,“ uzatvára Ribár.

Ivan Lehotský: Vravia, že som dezinformátor? Je to pre mňa veľká pocta
Diskusia na palete s novinárom nezávislej scény Ivanom Lehotským. Na úvod reaguje na otázku moderátora, čo hovorí na fakt, že ho mainstream a progresívno-liberálni politici označujú za jedného z najznámejších novinárov dezinformačnej scény. “Je to... Čítať ďalej
21 | 09 | 2024 | Ivan Mihale

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť.

Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Telegram tu: https://t.me/hlavnydennik

Zdieľať tento článok
Starší článok Novší článok