EÚ uvoľňuje MILIARDY na pomoc. Fico rokoval s Leyenovou (VIDEO)
21 | 09 | 2024 I Eka Balaskova

Zaplavené auto sa dá vyčistiť, zbúraný most sa dá opätovne postaviť, no ľudské životy sa obnoviť nedá. Premiér Slovenskej republiky Robert Fico (Smer-SSD) preto konštatuje, že ako voda, tak aj oheň sú dobrí sluhovia, no zlí páni a Slovensko má šťastie, že pri povodniach uplynulého týždňa nemalo žiadnu obeť tak, ako tomu bolo v Rakúsku, Poľsku, či v Českej republike. Preto keď ho kontaktoval poľský premiér Donald Tusk s pozvaním na krátke stretnutie, premiérovi bolo jasné, že hoci bude krátke, bude mimoriadne dôležité. Robert Fico sa vo Varšave stretol s predsedníčkou EK von der Leyenovou a časť videa, ktoré Smer publikoval na sociálnych sieťach, pochádza z tohto stretnutia.

Premiér vo Varšave na krátkom stretnutí pripomenul, že je veľmi potrebné, aby Európania videli, že EÚ sa o nich stará minimálne tak, ako o ľudí mimo EÚ. Pripomenul, že je potrebné hľadať nové nástroje, keďže povodne v Poľsku, Českej republike, Rakúsku, Rumunsku, ale aj na Slovensku narobili obrovské škody. Predsedníčka von der Leyenová prišla s návrhom využiť na tento účel 10 miliárd eur z kohéznych fondov a premiér už v Bratislave vysvetlil, že Slovensko dostane jednu miliardu, ktorá by mala byť využitá aj na opatrenia, ktoré by mali v budúcnosti zabrániť podobným pohromám. V závere videa premiér poďakoval všetkým, ktorí sa akokoľvek podieľali na zmiernení katastrofálnych povodní.

Solidarita s občanmi EÚ

„Ľudia, ktorí žijú v Európskej únii, chcú vidieť, že orgány Európskej únie prejavujú rovnakú mieru starostlivosti o občanov Európskej únie, ako často prejavujeme o ľudí v iných krajinách, kde majú takisto rôzne tragédie a kde čelia obrovským nešťastiam,“ povedal Fico vo Varšave.

Povodeň storočia - Devínska Nová Ves čelí škodám za 112 miliónov eur!
Bratislavská mestská časť Devínska Nová Ves sa spamätáva z ničivej povodne, ktorá za sebou zanechala spúšť nevídaných rozmerov. Starosta Dárius Krajčír šokuje verejnosť predbežným odhadom škôd, ktorý dosahuje závratných 112,7 milióna eur. Toto... Čítať ďalej
21 | 09 | 2024 | Bari Zajačková/ TASR

Treba hľadať nové nástroje

„Preto to, čo dnes oznámila predsedníčka Európskej komisie, je mimoriadne dôležitá správa, ktorá bude viesť k zvyšovaniu dôveryhodnosti európskych inštitúcií. Po druhé  bolo zrejmé, keď mi Donald volal, že fondy, ktoré sú k dispozícii, či je to fond solidarity alebo technická pomoc, ktorú môže Európska únia poskytnúť, sú na daný objem škôd absolútne malé a že budeme musieť cez nové nástroje cez zvýšenú flexibilitu prísť s niečím novým,“ hovorí slovenský premiér.

Vyliata Morava uzatvorila cyklotrasu na Záhorí, foto: TASR

Našiel sa balík peňazí

„Prvé čo sme povedali na stretnutí s pani predsedníčkou, ktorá nám potom oznámila, čo má ona  v rukách sme požiadali o väčšiu mieru flexibility pri využívaní európskych fondov a sme sa perfektne trafili. Pani predsedníčka došla s návrhom, že poďme, pokiaľ ide o kohéziu, kohézne fondy použili 10 miliárd eur pre niekoľko krajín, kde je stanovený určitý kľúč s tým, že sú tu podmienky na míňanie týchto peňazí podstatne jednoduchšie,“vysvetlil premiér.

Záver z Varšavy

Slovenský premiér skonštatoval, že Leyenová pomenovala, čo prispeje k náprave škôd po povodniach, pričom zopakoval, že toto je skutočne obrovská a výrazná pomoc.

„Nepamätám si od momentu, kedy som prvý krát navštívil európske inštitúcie alebo európske mítingy, že by tak krátky míting doniesol tak dobré výsledky. Zväčša máme dlhé mítingy bez dobrých výsledkov,“uzavrel slovenský premiér a poďakoval poľskému kolegovi.

Dunaj pohltil Budapešť! Najväčšia povodeň za dekádu ochromila metropolu
Budapešť sa ocitla v zajatí vodného živlu. Mohutný Dunaj sa vylial z brehov a zaplavil centrum maďarskej metropoly, čím spôsobil najväčšiu povodeň za posledných 10 rokov. Obyvatelia i turisti zostali v šoku pri pohľade na zatopené ulice a námestia.... Čítať ďalej
21 | 09 | 2024 | Bari Zajačková

Ako bude balík rozdelený

„Tých 10 miliárd je rozdelených takto: päť miliárd vzhľadom na najväčšie škody Poľsko. dve miliardy Česká Republika, jedna miliarda slovenská republika, päťsto miliónov eur Rakúsko, ale to preto, lebo majú malý kohézny fond,“ vyčíslil premiér už na Úrade vlády v Bratislave s tým, že poldruha miliarda ešte pripadne Rumunsku.

Kohézne fondy

„Okrem týchto špeciálnych nástrojov, ako je fond solidarity máme štandardné európske fondy, okrem iného určené aj na takzvanú kohéziu, teda akési vyrovnávanie rozdielov medzi jednotlivými regiónmi Európskej únie. V rámci týchto kohéznych fondov máme určitý objem peňazí, ktoré patria nám, teda Slovenskej republike,“ vysvetlil Fico s tým, že sú to fondy, kde nie je potrebná spoluúčasť štátu, ktorá je pri iných fondoch nutná.

Facebook / Milan Drozd

Na čo pôjde miliarda?

Robert Fico si je vedomý toho, že ide skutočne o veľký objem peňazí. Tie podľa neho budeme vedieť použiť nie len na opravu dopravnej infraštruktúry, ktorá bola zničená povodňami, ale v protipovodňovej ochrane bude možné urobiť aj preventívne opatrenia.

„Veľmi správne to pomenoval pán podpredseda vlády na rokovaní vlády v pondelok. Nám tak ani nerobí problém ten Dunaj a tá Morava. Na to sme už naučení – vieme, že nám vždy zaleje cestu pri Devíne vieme, že keď postavíme zátarasy a zábrany, tak vieme ochrániť Bratislavu-Staré mesto. Vieme ochrániť tie časti, kde žije veľa ľudí. Čo ale nevieme, je zabrániť tomu, že niekde v horách spadne veľká masa vody a táto voda cez koryto nejakého potoka, ktoré normálne je hlboké 20cm, keď príde 100-, 200-, 300-ročná voda a zaplaví komplet nejakú dedinu alebo zaplaví nám nejaké mesto,“ pripomína premiér slová Tomáša Tarabu zo začiatku týždňa s tým, že to sa týka malých vodných tokov. Práve tu treba uvažovať o preventívnych opatreniach a ak nám tieto EK povolí, premiér mieni relevantných ministrov žiadať o to, aby prišli s niečím, čo u EK prejde.

HOROR V ZATOPENEJ OPAVE! PRIMÁTOR MESTA PREHOVORIL!
Voda v uliciach Opavy opadla a odhalila skazu, ktorú spôsobila. Primátor mesta Tomáš Navrátil (ÁNO) vo vysielaní CNN Prima NEWS odhadol, že škody budú rádovo miliardy korún. Došlo k výraznému poškodeniu športovej haly, futbalového štadióna,... Čítať ďalej
17 | 09 | 2024 | Gabriela Fedičová

EK konečne pochopila

V závere  videa premiér konštatuje, že EK pochopila, že sa musí starať aj o vlastných obyvateľov, lebo inak bude naďalej strácať dôveryhodnosť.

„Opäť sa dali dohromady krajiny, ktoré majú rovnaký problém a preukázali si navzájom solidaritu. A ja ďakujem všetkým od ľudí, ktorí kládli vrecia s pieskom až po tých, ktorí to celé vymýšľali, že kam ísť čo robiť a ako robiť za to, ako sme tieto záplavy zvládli,“ uzavrel premiér Robert Fico.

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť.

Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Telegram tu: https://t.me/hlavnydennik

Zdieľať tento článok
Starší článok Novší článok