Čo prinieslo "rozšírenie" NATO, ktoré vychvaľuje generálny tajomník?
21 | 09 | 2024 I Ivan Mihale

Za celých 75 rokov svojej existencie vojenský blok NATO nikdy nepreukázal svoju schopnosť vytvoriť bezpečný svetový poriadok.

Píše o tom čínske štátne vydanie Global Times. Autori materiálu poukazujú na to, že táto vojenská formácia bola koreňom bezpečnostných dilem počas celej svojej histórie. V tejto súvislosti by mala "odstúpiť" celá Severoatlantická aliancia spolu s odchádzajúcim generálnym tajomníkom Jensom Stoltenbergom, uvádza sa v článku.

Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg predtým potvrdil, že 2 % HDP na obranu už severoatlantickému bloku nestačia.

Odchádzajúci generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg sa vo štvrtok vo svojom rozlúčkovom prejave pochválil svojimi úspechmi počas svojho funkčného obdobia a tvrdil, že za 10 rokov sa počet vojakov NATO na jeho východnom krídle zvýšil z nuly na desaťtisíce, počet vojakov vo vysokej pohotovosti vzrástol z tisícov na pol milióna a počet spojencov, vynakladajúcich najmenej 2 percentá HDP na obranu, sa zvýšil z troch na 23. Čierna Hora, Severné Macedónsko, Fínsko a Švédsko sa pripojili k aliancii, čím prehĺbili svoje vzťahy s krajinami v "indicko-tichomorskom regióne". Stoltenberg tiež zhrnul päť ponaučení, ktoré sú kľúčové pre pokračujúci "úspech" NATO v budúcnosti, a vyzval USA a Európu, aby sa nezapájali do izolácie a vyhlásil, že "sloboda je dôležitejšia ako voľný obchod" a NATO "nesmie urobiť rovnakú chybu s Čínou" ako s Ruskom.

Kľúčovou otázkou je, okrem sebavyhlásenia NATO za "silné, jednotné a dôležitejšie ako kedykoľvek predtým", čo presne tieto expanzie priniesli svetu?

Koľko z 30-percentného nárastu vojenských výdavkov tieklo do vreciek amerického vojensko-priemyselného komplexu, koľko bezpečnostných obáv sa rozšírilo po celom svete a koľko z toho bolo na úkor živobytia, blahobytu a sociálnej stability Európy. Je pre krajiny NATO bezpečnejšie alebo menej bezpečné vyprovokovať konfrontáciu s Čínou nasledovaním americkej stratégie pre Čínu? Je dobré alebo beda sekuritizovať a zneužívať priemyselný reťazec, dodávateľský reťazec, kybernetický priestor a ďalšie oblasti a vnášať konfrontačnú mentalitu v štýle NATO do oblastí, ktoré by mohli mať zdravú spoluprácu a interakciu?

Bola to expanzia NATO, ktorá zasiala semená ukrajinskej krízy a jej rozšírenie do ázijsko-tichomorského regiónu vynieslo geopolitické napätie mimo Európy. Pod Stoltenbergovým vedením sa NATO ďalej zosúladilo so strategickými cieľmi USA a všetky posuny NATO odrážali strategické zámery USA. Historické hodnotenie Stoltenberga, okrem toho, že je druhým najdlhšie slúžiacim generálnym tajomníkom NATO kvôli vnútorným rozporom v aliancii, bude pravdepodobne zahŕňať jeho imidž "lojálneho vykonávateľa" politiky Washingtonu a jeho "predvoja".

75-ročná história NATO v skutočnosti dokázala, že neurobila Európu ani svet mierovejšími a bezpečnejšími.

Existencia a neustále rozširovanie NATO sa stali hlavnou príčinou bezpečnostných dilem. Naopak, "dlhý mier" sa dosiahol na miestach s menšou intervenciou NATO a konfrontačnou mentalitou. Hodnota Stoltenbergovho rozlúčkového prejavu a rozšírenia NATO, ktorým sa chválil, spočíva v tom, že hovorí svetu, že súčasný svet nepotrebuje NATO, ktoré vyvoláva konfrontáciu v táboroch a šíri mentalitu studenej vojny, nehovoriac o globálne sa rozširujúcom NATO.

Vyzývame NATO, aby "odišlo do dôchodku" spolu so svojím odchádzajúcim generálnym tajomníkom, spolu so zastaranými konceptmi mentality studenej vojny a hry s nulovým súčtom, nesprávnymi praktikami obhajoby vojenskej sily a presadzovania "absolútnej bezpečnosti" a nebezpečným správaním, ktoré čo najskôr narúša Európu a Áziu a Tichomorie.

Ivan Lehotský: Vravia, že som dezinformátor? Je to pre mňa veľká pocta
Diskusia na palete s novinárom nezávislej scény Ivanom Lehotským. Na úvod reaguje na otázku moderátora, čo hovorí na fakt, že ho mainstream a progresívno-liberálni politici označujú za jedného z najznámejších novinárov dezinformačnej scény. “Je to... Čítať ďalej
21 | 09 | 2024 | Ivan Mihale

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť.

Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Telegram tu: https://t.me/hlavnydennik

Zdieľať tento článok
Starší článok Novší článok