Americký signál Maďarsku: Kolónie, poslúchajte!
21 | 09 | 2024 I Eka Balaskova

Maďarsko dospelo do bodu, keď sa stále viac ľudí pýta, či je táto krajina ešte demokraciou. Touto vetou šokoval na stredajšej konferencii v hlavnom meste Maďarska veľvyslanec USA David Pressman. Dôležité je podľa neho na vyhlásenia maďarskej vlády reagovať priamo a neochvejne, nie len znechutením prevracaním očami, informuje portál iRozhlas.cz.

Pressman vo svojom vystúpení podľa iRozhlasu vyslovil niekoľko myšlienok, ktoré „odkopávajú“ politiku USA voči stredo a východoeurópskym štátom, ako voči americkým kolóniám. Ambasádor by totiž bez vedomia vedenia štátu, ktorý zastupuje, určite nepovedal napríklad to, že Spojené štáty sa v Maďarsku málo angažovali a preto sa krajina dostala do demokratickej krízy; Maďarom vytkol „prítulnosť“ k Rusku aj po ich skúsenostiach z r. 1956; či „strach a ticho“, ktoré vládnu v Maďarsku.

Málo sa angažovali

„Obmedzená angažovanosť Európy a Spojených štátov za posledných 14 rokov neviedla v Maďarsku ku komunikačnej kríze, ale ku kríze demokratickej. Uznať to nie je súd, ale neopomenuteľný fakt pre každú krajinu, v ktorej takmer desať rokov nepretržite platí ‚stav núdze', ktorý jej vláde umožňuje prijímať zákony dekrétom pri obchádzaní parlamentu,“  povedal  Pressman v prejave, ktorý zverejnilo veľvyslanectvo USA v Budapešti.

Spojené štáty rozmiestňujú na Aljaške ďalšie sily
V USA nastal presun ďalších amerických síl na Aljašku. To všetko preto, že americké úrady sa domnievajú, že Rusko a Čína zvýšili aktivitu v regióne. Podľa Politico už americké ozbrojené sily vyslali na Aljašku torpédoborec Sterett a armádnu... Čítať ďalej
21 | 09 | 2024 | Ivan Mihale

Pletie si veľvyslanec USA Rusko so ZSSR?

„Ako môže byť krajina roku 1956 taká prítulná k Putinovmu Rusku? Ako môže byť zároveň členom Európskej únie a aj vo vojne ‚s Bruselom'? Ako môže byť spojenec Spojených štátov, slovami premiéra (Viktora Orbána) aj ich ‚protivníkom'? Ako môže opakovaná obeť ruskej agresie tak brániť snahe na ruskú agresiu reagovať?,“ pýtal sa vo svojom prejave americký ambasádor.

Maďarsko jedno hovorí, iné robi

„Ale teraz vidíme, ako sa tieto dve veci – hovoriť a robiť – stále viac a viac znepokojujúco spájajú. Maďarské billboardy, titulky a slová už nie sú – ak niekedy boli – samotné slová, politická rétorika a komunikačné triky. Sú ramenom štátnej moci. Majú vplyv, účel, cieľ. Stručne povedané, sú politikou a ovplyvňujú našu alianciu a zaslúžia si našu pozornosť,“ vyhlásil.

Ovzdušie strachu

„Strach a ticho sú dôsledky snahy o marginalizáciu či elimináciu nezávislých hlasov v médiách a občianskej spoločnosti. Ovzdušie strachu umožňuje rozkvet korupcie a ovplyvňuje vládu pri výbere jej partnerov nielen doma, ale aj v zahraničí,“ varoval. Maďarsko sa podľa neho dištancuje od spojencov v NATO a EÚ, no napriek tomu si užíva dotácie z eurofondov.

Kto ten strach šíri?

„Demokracie, ktoré prisahali brániť Maďarsko, sú vystavené sústavnému znevažovaniu maďarskou vládou, od ktorého sú oslobodené dva autoritárske štáty, Rusko a Čína,“ uviedol veľvyslanec. Pripomenul, že premiér Orbán ocenil ruské vedenie ako „zrozumiteľné a predvídateľné“, akokoľvek rozpútalo najväčšiu vojnu v Európe od druhej svetovej vojny. V rovnakom prejave potom Orbán kritizoval demokratický Západ za to, čo nazval nespoľahlivým, mätúcim zameraním na partnerstvá založené na zdieľaných hodnotách.

„Naše hodnoty nie sú len zbožné rétorické projekcie, nie sú to len slová. Sú tmelom, ktorý spája najmocnejšiu a najúspešnejšiu bezpečnostnú alianciu v histórii,“zdôraznil americký veľvyslanec v Maďarsku.

Lavrov: Rusko a Čína už vojensky spolupracujú
Moskva and Peking nepotrebujú vytvárať spoločnú vojenskú alianciu, keďže armády oboch štátov už úspešne spolupracujú aj bez potreby spájať sa do akejkoľvek organizácie, ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov povedal. TASR správu prevzala od... Čítať ďalej
21 | 09 | 2024 | Ivan Mihale

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť.

Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Telegram tu: https://t.me/hlavnydennik

Zdieľať tento článok
Starší článok Novší článok