Zuzana Plevíková: Títo štyria páni sú zodpovední za konsolidáciu (FOTO+VIDEO)
20 | 09 | 2024 I Eka Balašková

Konsolidácia. V priebehu posledných pár dní je toto slovo veľmi často skloňované. Zvlášť od pondelka (16. septembra), kedy koalícia predstúpila pred novinárov s balíkom konsolidačných opatrení, ktoré by zväčša mali platiť od Nového roku. O neúmernom zdražovaní kričia práve tí, ktorí sú svojim spôsobom zodpovední za to, že je takáto mohutná konsolidácia nevyhnutná. V ta3 o tom hovorila aj poslankyňa NR SR Zuzana Plevíková (Smer-SSD).

Plevíková v rozhovore pre ta3 upozornila, že za potrebu takejto širokej konsolidácie verejných financií sú zodpovední Eduard Heger (dnes Demokrati), Igor Matovič (bývalé OĽaNO), Ľudovít Ódor (PS) a Richard Sulík (SaS).

Veľký "konsolidačný" prehľad. Ako chce vláda vylepšiť ekonomickú situáciu SR?
Konsolidácia. Slovo, ktoré sa na Slovensku v súvislosti s blížiacim sa schvaľovaním štátneho rozpočtu na budúci rok, skloňuje čoraz viac. V utorok, 17. septembra koalícia v zložení Smer-SSD, Hlas-SD a SNS predstúpila pred občanov s konsolidačnými... Čítať ďalej
18 | 09 | 2024 | Eka Balašková

„Pretože títo štyria páni boli pri moci za tri a pol roka a rozšafne rozhadzovali akékoľvek peniaze, ktoré mali k dispozícii. Atómovky, celoplošné testovanie, lotéria, očkovací bonus,“poukázala Plevíková, podľa ktorej to celé dáva obrovskú „sekeru“. Súčasná vláda preto nemá na výber, jedine konsolidovať.

„Konsolidujeme tak, aby boli čo najmenej dotknuté najzraniteľnejšie vrstvy obyvateľov,“ doplnila poslankyňa s tým, že Smer odovzdával verejné financie vo veľmi dobrej kondícii. „My potrebujeme 2,7 miliardy,“dodala.

Pripomenula, že na základné potraviny bude DPH znížená z 10 na 5 percent a na ostatné potraviny z 20 na 19 percent. DPH vláda znižuje aj na lieky, zdravotnícke pomôcky, či učebnice, ale aj na elektrickú energiu. DPH sa nezdvihla ani v prípade nájomného bývania.

Dotkla sa aj toho, že ľudia si knihy nekupujú denne. „Sústredili sme sa v prvom rade na to, aby mali občania platiť menej za základné potraviny, aby mali dostupné potraviny,“ uzavrela Plevíková.

Fico po rokovaní s obchodníkmi. MÁME ZOZNAM LACNEJŠÍCH POTRAVÍN
Premiér Robert Fico sa stretol so zástupcami obchodných reťazcov. Hlavnou témou bolo zníženie dane z pridanej hodnoty na základné potraviny. Klesne z 10 na 5 %. Na stretnutí sa zúčastnil aj minister pôdohospodárstva Richard Takáč. Konsolidačné... Čítať ďalej
19 | 09 | 2024 | Ivan Mihale

Reprofoto z videa
Reprofoto z videa
Reprofoto z videa
Reprofoto z videa

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť.

Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Telegram tu: https://t.me/hlavnydennik