Vyčítajú mu viaceré pochybenia: Napríklad, Ján Mazák za letenky minul tisíce
20 | 09 | 2024 I Ivan Mihale/tasr

Predsedníčka Súdnej rady SR Marcela Kosová vyčíta svojmu predchodcovi Jánovi Mazákovi viaceré pochybenia.

Napríklad vytvorenie a expedovanie uznesení, ktoré neboli prijaté Súdnou radou, respektíve o nich nikdy nehlasovala alebo preplácanie leteniek za súkromné lety. Vyplýva to z jej správy, ktorú Súdna rada vzala na svojom štvrtkovom zasadnutí na vedomie.

"Ján Mazák v pozícii predsedu Súdnej rady v prípade, že niektoré z uznesení v personálnych otázkach nezískalo dostatočný počet hlasov členov Súdnej rady na zasadnutiach, vytvoril a expedoval 'negatívne' uznesenie. O takomto uznesení však Súdna rada nikdy nehlasovala a ani ho nikdy neschválila. Nešlo iba o konštatovanie, že Súdna rada nejaké uznesenie neprijala. Takto ním vytvorené uznesenia zasielal napríklad ministrovi spravodlivosti," uvádza stanovisko.

V diskusii členovia Súdnej rady kritizovali napríklad aj preplácanie leteniek za súkromné lety do Luxemburgu, Košíc a naspäť. "Za obdobie štyroch rokov vo funkcii predsedu Súdnej rady si vyúčtoval na refundáciu leteniek mimo pracovných ciest sumu 15.200,49 eura," informuje stanovisko.

„Presúval sa do Košíc a do Luxemburgu a späť z Viedne, lebo z Bratislavy sa do Košíc nelieta,“ pokračovala Kosová. Zistila, že prvú letenku Mazákovi kancelária preplatila už 7. júla 2020 (zvolený bol presne 29. júna 2020). Posledný letenku si nechal preplatiť 27. marca 2024.

V roku 2020 si nechal refundovať sumu 857,49 eura, potom sa už sumy pohybovali v tisícoch. V roku 2021 to bolo 2 957,79, o rok neskôr 4 473,55 a vlani 4 657,07 eura. Tento rok stihol za tri mesiace minúť 2 254,59 eura.

Málilo sa mu?

Ak má predseda trvalý pobyt mimo sídla Súdnej rady, má nárok na bezplatné užívanie primerane vybaveného bytu. Kancelária každý mesiac platila Mazákovi nájom vo výške 850 eur za byt v Bratislave. Využíval služobné auto a mesačne mu preplácali aj 70-eurový účet za mobilný telefón.

Kosovej správa však konštatuje aj niečo iné. „Z porovnania dní odletov a príletov z/do Košíc a Luxemburgu vyplynulo, že Ján Mazák od mája 2022 do apríla 2024 nebol v budove Súdnej rady (mimo dovolenky) 160 pracovných dní,“ píše vo svojej správe. To je 80 pracovných dní v jednom roku, alebo štyri mesiace.

Podľa členky Súdnej rady Ayše Pružinec Eren by sa mali vyzvať Mazáka, aby peniaze za letenky vrátil. "Mali by sme sa pozrieť, či nedošlo k naplneniu skutkovej podstaty neoprávneného obohatenia. Pokojne by som išla aj do civilnej žaloby," dodala.

Doteraz takmer nemý Spišiak sa ozval. Čo ho tak vyhecovalo?
"Teraz sa aktuálne vedie diskusia o možnom povýšení policajného prezidenta Soláka a šéfa inšpekcie Zuriana do hodnosti generála. Chcem sa k tomu vyjadriť z pozície najdlhšie slúžiaceho plukovníka, ktorý nikdy nebol povýšený za generála. Možno si... Čítať ďalej
19 | 09 | 2024 | Ivan Brožík

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť.